Keski-ikäinen nainen, sinä olet…

Jenni Pääskysaari on kirjoittanut suositun kirjan Tyttö, sinä olet…Lehdestä luin että tekeillä on jatkoa; Poika, sinä olet...-kirja. Kyllä pitäisi Jennin kirjoittaa vielä kolmaskin kirja; Keski-ikäinen nainen, sinä olet...

Naisen elämässä on kolme metamorfoosia: murrosikä, äidiksi syntyminen ja vaihdevuodet. Voi niitä olla muitakin, mutta nämä on itselle eteen tullut. Kahdesta ensimmäisestä on saatavilla yllin kyllin tietoa. Kouluterveydenhuolto ja bilsankirja pitävät yhdessä vanhempien kanssa huolen siitä että murrosikää lähestyvä tyttö tietää varsin hyvin, mitä tuleman pitää ja message on kaikilla yhteinen: do not worry, se on ihan normaalia. Sama koskee äitiyttä, infoa tulee tuutin täydeltä ja loput vauva.fi sivuilta.

Mutta annas olla, kun neljäkymmentä on takana ja viisikymmentä edessä. Ei pihaustakaan. Nähtävästi kyseessä on yhteiskuntamme viimeinen tabu, nolo ja häpeällinen asia, vanheneminen. Vaikka faktisesti se – vanheneminen -alkaa jo syntymästä. Alusta alkaen vanhenemme. Nuorempana, kun katsoi peiliin ja havaitsi ettei näytä ihan samalta kuin viisi vuotta sitten, ajatteli, että se on jotakin tyylinmuutosta. On vaihtunut hiustyyli ja muoti. Jossakin kohtaa tajuaa, ettei se sitä ole, se on vanhenemista.

Metamorfoosi keski-iässä on yhtä suuri kuin murrosiässä. Ei, se on suurempi. Rypyistä ja hiusten harmaantumisesta vielä puhutaankin, mutta sehän on vielä ihan pala kakkua. Pohkeet paksuuntuvat, takapuoli litistyy, keskivartalo paksuuntuu, niska-hartiaseudun asento muuttuu, niskaan kasvaa ”länget”, kehon kokonaisvaikutelma on pötkelö, notkeus katoaa, kangistuu, lihasmassa pienenee, leuan alus ja kaula roikkuvat, huulet kaventuvat, tämäkin vielä! Tissit kasvat +roikkuvat. Isovarpaisiin kasvaa karvaa. Termostaatti menee rikki, on joko liian kuuma tai kylmä, ei nukuta yöllä, väsyttää päivällä, vituttaa, harmittaa, huolestuttaa, pelottaa. Joitakin havaintoja mainitakseni.

Kun ei tiedä, minkä näköisenä huomisaamuun herää ja missä tunnelmissa, kaipaisi yöpöydälle kirjaa, jonka message olisi: do not worry, se on ihan normaalia. 

Jenni, pliis, auta meitä!

 

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Keski-ikäinen nainen, sinä olet…

  1. Jep, miten ne yhtäkkiä huomaakin kaikki ne viat vessanpeilissä; ne heltat kaulassa, käsivarsissa… Miten ne niin simsalabim tulee ne rautatiet kasvoihin, ja se MAHA – miksi ihmeessä SITÄ ei meinaa saada pois ei sitten niin millään!?

    Vaikka kuinka pusertaa maharutistuksia, ja juurikin treenaa niitä SYVIÄ vatsalihaksia, niin maha se olla röllöttää vaan. Tai ainakin se itsestä siltä tuntuu. On kyllä naiselle osa annettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s