Ismi on turismi

Pienenä luulin, että turisti on terroristi. Sanoina niin samanlaisia. Isä sanoi, ”lähdetäänpä matkalle, turistiksi”. Kauhistuin, pitääkö ruveta tappamaan?

Turismi on ollut länsimaisen ihmisen etuoikeus. Oikeus matkustaa, tutustua muihin kulttuureihin, ihastella, olla palveltavana, nautiskella ja sopivasti kauhistella.

Mutta mitä jos kaikki muutkin rupeavat matkustamaan samalla intensiteetillä kuin me? Kaikki paikat pitää käydä ollakseen sivistynyt, eiffel-tornit nähdä, tajmahal kokea, bongata  viisi suurta, nähdä pyramidit, valaat, jääkarhut. Mitä jos kehittyvien markkinoiden keskiluokat lähtevät liikkeelle yhtä innokkaina turisteina kuin me aikoinaan? Punkevat Eiffel-tornille, Pisa-torni kaatuu, rannoilla seisomapaikkoja vain, hotellivieraille nekin.

Monin paikoin on jo täyttä. Lehdessä luki, että Barcelona miettii, pitäisikö turismia rajoittaa. Sama ongelma on muissakin klassikkopaikoissa; Prahassa, Pariisissa tai Lontoossa. Venetsiasta alkuperäiselämä on miltei kadonnut.

Siinä mielessä voisi ollakin kelpo idea tämä avaruusmatkailu, jonka ideaa en ole ollenkaan ymmärtänyt. Että miksi joku haluaisi matkustaa marsiin kupolin sisään ikään kuin kasvihuoneeseen?  Mutta jos turismia rajoitetaan maassa, ehkä se siirtyy kuuhun ja marsiin.

70-80-luvuilla monen nuoren toiveammatti oli matkaopas tai lentoemäntä tai jotakin turismin parissa. Itsekin ajattelin alkavani oppaaksi. Onneksi sekin johonkin tyssäsi, ei olisi ollut meikäläisen heiniä, ei. Myöhemmin kuulin että oppaan tärkein tehtävä on kertoa, missä vessa on. Se pitää aina ensimmäiseksi kertoa, ollaanpa sitten missä. Vaikka kuussa, muistakaa se, kuuoppaat.

En päässyt turistityöhön, nyt siihen jouduin.  Silloin tällöin valvon suntiona Tuomiokirkon ovea. Ei ole sinnikkäämpää otusta kuin turisti, eikä määrätietoisempaa. Pahimpia ovat risteilyturistit. Heillä on tiukka aikataulu. Se ei jousta. Niinpä risteilyturisti ajattelee, että kaikki muut joustavat. Nyt kun he ovat vihdoin täällä.

Esimerkikki. Kirkossa on häät/hautajaiset ja kirkko suljettu muilta kuin tilaisuuteen osallistuvilta. Risteilyturisti on sitä mieltä, että hän on tullut hyvin kaukaa ja on täällä vain tänään ja nämä muutamat tunnit ja juuri nyt tässä, hänellä on oikeus päästä sisään ja sitä paitsi heillä päin on niin, että ei haittaa vaikka on häät tai hautajaiset, aina pääsee muutkin.

Selitä siinä sitten, että meillä on täällä näin. Ja jos nyt päästän sinut sisään, miten ja millä perusteella kiellän sisäänpääsyn muilta.

Kyllä voitaisiin molemmat lopettaa, turismi ja terrorismi, sanon minä, oma mieleni pahoittaja. Ja siinä samalla joutaisi mennä muutkin ismit.

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s