Erilaisia jouluja

Lapsuuden joulut 70-luvulla. Paljon lunta, joskus jopa olohuoneen ikkunoita puoleen väliin. Ja pakkasta, sitä piisasi. Vähintäänkin -20 astetta. Lapsuuskoti oli rakennettu 70-luvulla ennen energiakriisiä. Niinpä olohuoneen maisemaikkunoista oli näkymä järvelle ja rantasaunaan, ja järven takana näkyivät keskustan valot, valaistu kirkko ja tapuli. Se oli kaunis näkymä ja muistan sen varmasti aina. Maisema lapsuuskodin ikkunoista on piirtynyt mieleeni vahvasti.

Meidän perhe ei käynyt joulukirkossa. Äidin ja isän mielestä joulukirkossa kävivät vain tapauskovaiset. Niinpä me ei menty. Logiikkansa siinäkin. Toinen syy oli tietenkin se, että vanhempani kuuluivat eri kirkkokuntiin. Ehkä se oli jonkinlainen kompromissi, että ei mennä mihinkään.

Haudoilla käytiin. Aattona. Kerran muistan, että olin kuumeessa ja jäin kotiin, kun muut lähtivät haudoille. Pelkäsin, että olen yksin kotona, kun pukki tulee.

Nuorena rouvana, vielä lapsettomana, olivat kenties elämäni parhaimmat joulut. Vietimme niitä anoppilassa Savossa. Anoppi on todellinen jouluihminen. Saimme matkustaa valmiiseen jouluun. Maisemat olivat lumiset ja pakkasta kuin lapsena. Siellä käytiin joulukirkossa. Joulu kesti monta päivää, luppoaikoina hiihdeltiin, potkukelkkailtiin tai rakennettiin lumimajaa kälyn lapsille. Ja tietenkin saunottiin. Alkukesästä kuivatuilla vastoilla.

Viimeiset reilut 10 vuotta vetovastuu on ollut meillä. Joulun viettoon on keräännytty meidän kotiin. Niinpä minusta on tullut joulun tekijä.

Ei se ihan kivuttomasti ole mennyt. Mielessäni olen joskus tilannetta tuskaillut. On niin paljon tehtävää ja muistettavaa. Jouluvieraalle kaikki näyttäytyy helppona ja nautinnollisena, itselle hommakavalkadina, missä pitää ottaa huomioon erilaisia mieltymyksiä, tapoja ja tottumuksia, ja siinä samalla muodostaa myös omia, uusia.

Mekään emme käy joulukirkossa. Mutta syyt ovat erilaiset kuin lapsuuskodissani. Minä olen kirkossa työni puolesta, ja ehdin kuulla jouluevankeliumin liian monta kertaa ennen joulua.

Tapana on, että ennen kun aloitamme jouluruuan, luetaan jouluevankeliumi ja ruuan jälkeen lauletaan yhdessä joululauluja ja lausutaan joulurunoja, kunnes joulupukki tulee. Paitsi että se ei ihan kokonaan tule. Lapsi kirjoitti pienenä joulupukille lahjatoiveistaan ja päätti kirjeen toiveeseen, että lahjat voi ihan hyvin jättää eteiseen. Niin on siitä pitäen tehty. Ovikello soi merkiksi, lahjat ovat tulleet.

Vuosien myötä tonttulakki on hellittänyt. Ajattelen kiitollisena, että ympärillä on perhettä, jonka kanssa joulua viettää. Ja sitä, että he haluavat tulla sitä kanssamme viettämään, jopa nuoret aikuiset, joiden luulisi haluavan mennä menojaan.

Itse muistelen parikymppisenä halunneeni paeta kodin hiljaista ja harrasta joulua, vaikka nyt – keski-ikäisenä – kokisin sellaisen ihan mielelläni, ja ymmärrän, miksi vanhempani sellaisen ”mitäänsanomattoman”  joulun ilman kuusta ja kaiken maailman sörsseleitä halusivat. Jouluenkelitkin roikkuivat lopulta kesät talvet ruokasalin kattokruunusta, ei niitä ikinä otettu pois.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän haluan viettää joulun vanhempieni tapaan, hiljaa ja pienimuotoisesti, jouluenkelit kokovuotisesti kattokruunusta roikkuen.

Tai sitten lähden ruotsinlaivalle. Luin juuri vanhasta rouvasta, joka lähtee ruotsinlaivalle jouluksi ja menee joulupäivänä Tukholman suomalaiseen kirkkoon. Ei kuulostanut hassummalta, vaikka ruotsinlaivoja inhoankin, ehkä niissä on jouluna oma tunnelmansa. Aina voi takkia kääntää, ainakin kääntötakkia.

Mutta nyt on tämä joulu, tässä ja nyt. Kunpa muistaisin, että en vain puurtaisi joulua läpi, osaisin kuunnella ja olla läsnä läheisilleni.

Hyvää ja rauhallista joulua.

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s