Mitä tarkoittaa tahdon?

Kirjoitin viimeksi, että huomenna kesä tulee. Niin tulikin. Tuli helle. Tuuli tyyntyi. Kaloja ei tule, ovat tainneet kuolla sukupuuttoon. Lokki odottaa isolla kivellä päivällistä – perkuujätteitä – turhaan. Vein hookoon sinistä. Kelpasi sekin.

Kesävieraatkin tulivat, appivanhemmat. Ovat olleet vieraanamme nyt viikon. Heillä on oma mökki saaressa, on ollut viisikymmentä vuotta. Kaikki kesät ja lomat he ovat viettäneet saarella, itse rakentaneet mökin, raivanneet tontin. Jäätyään eläkkeelle he ovat olleet puolet vuodesta mökillä. Tänä kesänä anoppi ei enää saareen pääse. Jalat eivät kanna.

Tässä kohtaa nostan hattua suomalaiselle miehelle. Kun toisen voimat hiipuvat, toisen on jaksettava molempien puolesta. Oma isäni, ja nyt appi, ovat osoittaneet omalla asenteellaan ja käytöksellään, mitä tarkoittaa ”tahdon”.

Aviopuolisot ovat puolikkaita, yhdessä kokonainen. Kun toinen ei enää pysty ja hänen puoliskonsa pienenee, toinen laajenee, täyttää toisen puutteita. Isäni opetteli laittamaan ruokaa, samoin appeni. Isä puki ja riisui, pesi ja hoivasi äitini, niin tekee nyt appi.

Huomenna kesätöissä on häät. Nuoret rakastuneet sanovat toisilleen tahdon. He eivät sano ”rakastan”, he sanovat ”tahdon”. Siinä on iso ero, eikä lupauksen merkitystä ymmärrä. Nuorena ei voi nähdä itseään vanhana ja heikkona. ”Tahdon” on paljon luvattu.

Isäni oli humoristi. Kerran, kun vietiin äitiä yhdessä rullatuolilla vessaan, isä kysyi äidiltä, sanoisiko tämä vielä ”tahdon”. Äiti, jolla oli Parkinsonin tauti ja sairaus siinä vaiheessa että vastaukset olivat lyhyitä, vastasi topakasti: ”En tahdo!”. Isän mielipidettä ei kysytty.

Mutta meitä isän kanssa vähän nauratti.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s