Monarkiat maailmanperintökohteeksi

Minä olen monarkisti. En niin, että toivoisin kuningashuonetta Suomeen, en todellakaan. Suomi on tasa-arvoinen maa ja tänne sopii parlamentarismi. Eikä monarkismi sovi hallitusmuotona nykyaikana minnekään, mutta asia ilmiönä on toinen juttu. Käy oikeastaan sääliksi maita, joilla kuningashuone on. Ylläpitää toisten loisteliasta elämäntapaa for nothing on varmasti urhauttavaa. Mutta tätä vihreyttä katsoo naapurin aidan takana mielellään.

Kerran olen ollut kuninkaallisissa häissä. Se oli silloin kun prinsessa Victoria meni Danielinsa kanssa naimisiin. Matkustimme ompeluseuraporukalla paikan päälle Tukholmaan. Se oli kyllä vikatikki, koska ohi lipuvasta kuninkaallisesta kulkueesta ei näkynyt muuta kuin vartioparaatihevosella ratsastavan miehen lakin tupsu. Menimme hotellihuoneeseen ja katsoimme loput televisiosta.

Televisiosta katsoimme myös prinssi Charlesin ja Camillan häät. Ystävä oli kattanut pöytään englantilaisen teepöydän ja kehystänyt hääparista kuvan. Meillä oli tietenkin tiimaritiarat päässä.

Senkin muistan, kun prinsessa Diana kuoli. Kuulimme uutisen radiosta, kun maalasimme mökillä saunaa. Keskeytimme urakan ja otimme oluet prinsessa Dianan muistolle.

Ja onhan minulla aika mittava monarkistimukikokoelma. On kuningataräiti, Victoria&Daniel, sekä kihla- että häämuki, Catharine&William, Diana&Charles, Charles &Camilla, Dianan kuoleman muistomuki, kuningatar Elisabethin vallassaolomuki, Puhumattakaan kuninkaallisaiheisista tarjottimista ja keräilylautasista. Ja onhan Victoria&Daniel virallinen hääkeittiöpyyhekin. Joten kyllä olen monarkisti, totisesti.

Kuningashuone on dinosaurus. Menneiden aikojen systeemi, joka on jostakin luonnon oikusta jäänyt henkiin. Mielestäni ilmiö on uhanalainen ja vaatisi tulla luokitelluksi maailmanperintökohteeksi. Ainakin britannian monarkia. Se on säilyttänyt vanhan tyylin. Pohjoismaiset monarkiat ovat liian paljon downgreidanneet itseään. Kuninkaallisia ei  erota taviksista. Pysykää rooleissanne! Älkää antako periksi! Kruunut päähän, korsetit alle ja taftihameet hulmuamaan.

Luin juuri kuningatar Elisabethin päivärutiineista. Hän juo joka päivä neljä annosta alkoholia: lounaalla alkudrinkki ja viini; ilta päättyy aina dry martiniin ja lasiin samppanjaa. Ihalitavaa jämptiyttä. Juuri tuollaista osaakin odottaa perinteikkäältä Englannin kuningashuoneen hallitsijalta. Mietin, pitäisikö kokeilla? Olisiko minusta oman elämäni monarkiksi?

 

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s