Kohokohtia liikenneympyröissä

Olin kerran kauan, kauan sitten itseäni paremmassa seurassa korruptiomatkalla Pariisissa. Reissu oli hulppea. Asuimme Ritz-hotellissa, söimme hienoissa ravintoloissa iltapuvuissa ja meille esiteltiin Pariisin nähtävyydet.

Kotiin tultuani huokaisin, että ”Olipa mahtava reissu. Mutta yhtä asiaa en käsitä, miksi me nähtävyyskierroksella pysähdyttiin juomaan samppanjaa siihen liikenneympyrään?” Mies katsoi pitkään ja sanoi, että se mitä kutsuin liikenneympyräksi on kyllä maailman kauneimmaksi aukioksi tituleerattu Place de la Concorde. Minusta se tuntui maailman isoimmalta ja meluisimmalta liikenneympyrältä.

Tämä vanha kokemus tupsahti mieleeni, kun olimme juhlistamassa 24-vuotiskihlajaispäivää syömällä hyvin ravintola Salutorgetissa, mikä sijaitsee Helsingissä Esplanadilla suurin piirtein Havis Amandan patsaan kohdalla.

Sää oli suhteellisen hyvä ja Salutorgetin terassilla ihmisiä. Mies kysyi, istahtaisimmeko mekin ensin terassille? En halunnut. Miksi ihmeessä istua kadun varressa katsomassa ohi ajavia autoja, pakokaasupölyn laskeutuessa juomalasiin.

Helsingin kauppatorin torikahvilat ovat myös suosittuja kahvittelupaikkoja. En ole koskaan ymmärtänyt niidenkään suosiota. Torin kahdella laidalla menee vilkkaasti liikennöidyt kadut.  Torikahvilassa kuuluu lähinnä ohi ajavien autojen äänet ja lokin kirkunaa. Olo on kuin istuisi liikenneympyrässä sumpilla. Levotonta.

Kyllä minä mieluummin juon viinini tai kahvini rauhallisemmassa miljöössä, katsellen merta tai puistoa tai vaikka patsasta tai kaunista rakennusta. Mutta ehkä minun päästäni puuttuu joku palikka, minkä takia en ymmärrä liikenteen katselun hienoutta. Kas, siinä menee Audi ja tuo maasturimersu taisi olla Venjän rekisterissä. Siinä mentiin ylinopeutta, tuo ei laittanut vilkkua, kun vaihtoi kaistaa, näitkö?

Menee nämä liikenneympyränähtävyydet minulta ihan hukkaan. Mutta ei se mitään, kestän sen, samppanja lasissa.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s