Mielenkiintoinen päivä töissä

Aamun lehti kertoi heikentyneistä Pisa-tuloksista ja eritoten poikien ja tyttöjen tasoerosta, joka on suurempi kuin missään muualla. Pisa-tuloksista puhui myös professori Liisa Keltikangas-Järvinen Mannerheimin Lastensuojeluliiton tilaisuudessa eilen. Satuin olemaan tilaisuudessa työvuorossa.

Professori oli huolissaan suomalaisesta koulusta. Monessa mielessä ollaan menossa väärään suuntaan. Koulu keskittyy oppilaiden viihtyvyyteen oppimisen kustannuksella. Opettaja on couchi, ilmiöoppimisen kanssaihmettelijä, jolta on viety viisaan, tietävän ja osaavan opettajan auktoriteetti.

Tutkimusten mukaan persoonallisuuspiirteet nostavat ja laskevat arvosanoja. Iloisen, positiivisen ja ulospäinsuuntautuvan oppilaan arvosanat ovat 1-2 numeroa korkeammat. Ujon ja vetäytyvän numero laskee, vaikka persoonallisuudella ei pitäisi olla mitään tekemistä oppimisen kannalta.

Professorin kertoman mukaan suomalainen peruskoulu rakentui ajatukselle, että ihan jokaisella Suomessa asuvalla lapsella on kotitaustasta riippumatta samat edellytykset koulussa. Ei ole enää. Koska koulussa ei opita, opettaminen siirtyy kotiin. Vanhemmat tekevät lasten kanssa läksyjä jopa kaksi, kolme tuntia iltaisin. Kaikissa kodeissa tähän ei ole kiinnostusta tai resursseja, niinpä oppilaat erityvät jo varhain kotitaustan perusteella. Peruskoulun ajatus romuttuu. Syrjäytyminen alkaa varhain.

Omat kokemukset vastaavat professorin kertomaa. Olen itse käynyt koulun peruskoulun huippuvuosina 70-80 -luvuilla, ja oma lapsi aloitti koulun 2010. Olin aika ymmälläni siitä, miten paljon koti joutui osallistumaan koulunkäyntiin. Tuntui kuin olisimme joutuneet käymään ala-asteen uudelleen koko perhe. Retkiä ja tempauksia, teemoja, vaihtelua oli ohjelmassa yllin kyllin, ettei vain olisi tylsää. Tuntui että se, miksi koulussa ollaan, oli unohtunut. Ala-asteelle meno on jännää ja muuttaa lapsen elämän totaalisesti. Siinä on kylliksi uutta ja ihmeellistä. Ainakin kolme ensimmäistä vuotta pitäisi keskittyä koulunkäyntiin, perusasioihin, oppimiseen. Varsinaiset koulupäivät ovat alussa lyhyitä, se neljä, viisi, kuusi tuntia pitäisi keskittyä siihen että asiat opitaan. Että ihan jokainen oppii.

Iltaisin teimme läksyjä monta tuntia. Kun reaaliaineet tulivat, teimme selkokielisiä referaatteja kirjoista, koska kerronta niissä oli niin sirpaleista, eikä olleellista tietoa ollut helppo löytää. Tuntui että kirjat oli tehty viihtymistä, ei oppimista ajatellen. Ala-asteen kirjat pitäisi olla sellaisia, että oleellinen on sanottu selkeästi. Vähitellen lapsi oppii löytämään luetusta tärkeät, mutta se taito ei ole vielä neljäsluokkalaisella.

Professori kertoi äidistä, joka oli kertonut lehden mielipidekirjoituksessa huolensa ujon ja aran poikansa pärjäämisestä nykykoulussa. Viranomaiset olivat vastanneet kirjoitukseen kehoittamalla olemaan yhteydessä koulupsykologiin. Eli koulu ei ole ujoja ja arkoja varten. He ovat vääränlaisia nykykouluun.

Voi kunpa asioista päättävät kuuntelisivat tätä viisasta professoria, ennen kuin on liian myöhäistä!

Mielenkiintoinen työpäivä sai huipennuksensa, kun siirryin työpäivän päätteeksi kirkkosalin puolelle. Siellä oli musiikkivideon kuvaukset. Eräs suomalainen huippubändi oli kuvaamassa ja äänittämässä uusinta biisiään, joka julkaistaan 1.12. Olisi tehnyt mieli pyytää kimppaselfie, mutta en kehdannut ja olin pitkän työpäivän (alkoi aamukahdeksalta ja nyt oli kello jo kymmenen illalla, tosin siinä välissä oli kyllä parin tunnin tauko) jälkeen sen verran reissussa rähjäääntyneen näköinen, että olisin ollut kuvassa ruma. En siis pyytänyt.

Mutta olipa mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä päivä!

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s