Joka niemeen, notkoon, saarelmaan…

…kodin haluaisin perustaa, tsa-tsa-tsaa.

Minulla on sellainen outo ominaisuus, että kevättalvella iskee talovimma. Haluaisin rakentaa/rakennuttaa talon. Koska tiedän tämän taudin, joka menee ohi itsestään kesän tultua, yritän suojella itseäni sillä, että en osta sisustuslehtiä kevättalvella ja keväällä, en katso remppaohjelmia, en käväise talofirmojen kotisivuilla, en lue sanomalehden asunnonvaihtoilmoituksia. Jos niin teen, aiheutan harmaita hiuksia, pahaa oloa ja pettymyksiä itselleni. Me emme muuta, emme rakennuta taloa, emme edes remontoi, höh, kuinka ikävää.

En tiedä, mistä tämä pesänrakennusvietti johtuu, onko yleinenkin ilmiö, ainakaan sitä ei ole vielä tautiluokiteltu eikä medikalisoitu. Ehkä sekin päivä koettaa. Olen selittänyt ilmiötä lintugeenistöllä, olenhan tyttönimeltäni Rautiainen. Sehän on pieni tiainen, latinalaiselta nimeltään Prunella Modularis. Jos tarvitseisin taiteilijanimeä, ottaisin sen. Lintugeenit aiheuttavat tämän keväisen pesänrakennusvimman.

Aikojen saatossa olen näihin aikoihin mm. suunnitellut pappilan ostoa Keski-Suomesta, Bonanza-nimisen talon rakennuttamista, siitä pyysin jo tarjouksenkin ja mittailin mahtuuko nykyisen kesämökin paikalle. Olen ajanut mökkifirman näyttelealueelle sadan kilometrin päähän pikkulapsi takapenkillä, joka perille päästyä kysyi kovalla äänellä: ”Miksi me tänne köyhien kylään tultiin?” Yritin hyssytellä, ettei talofirman edustaja kuulisi näitä lapsen suusta tulevia totuuksia. Köyhyysefekti johtui käsittääkseni siitä, että esimerkkimökit oli pistetty pystyyn mutavelliselle pellolle. Ei lisännyt ostointoa, varsinaisesti. Ei kun piltti takaisin autoon ja kotiin.

Suojaus petti tältä keväältä. Kävin talosivuilla. Oli luppoaikaa töissä ja ajattelin käydä vilkaisemassa, mitä uutta talofirmat ovat mallistoihinsa keksineet. Ihastuin ikihyvästi Honkarakenteen yksikerroksiseen Lounatuuleen, joka edustaa niin sanottua New England -tyyliä. Ai kun kuullostaa kivalta! New England -tyylisessä talossa on varmasti aina kodikasta, kashmirvillatakissa ja pellavavaatteissa, pioneja aina maljakossa, raikkaannäköisiä limeröykkiöitä lasivadeissa.

Mielessäni tein pohjaan tarvittavat muutokset, pari ikkunaa lisää, saunaterassi, yhdestä huoneesta seinä pois ja siihen ruokasali, keittiöön työskentelypöytä keskelle, sellainen jonka ääreen saa pari korkeaa baarijakkaraa, niillä on kiva istua ja lukea lehteä. Omassa suuressa mielikuvitusavaruudessani, joka laajenee loputtomasti, sisustin talon Boknäsin huonekaluilla; vaalea Howard-sohva, mekanismituoli ikkunan ääreen.

Jos voittaisin Lotossa, Eurojackpotissa tai jossain, ostaisin tontteja sieltä täältä ympäri Suomea: Lapista, Kainuusta, Pohjanmaan lakeuksista, saaristosta, Kalajoen hiekkasärkiltä, sieltä täältä, ja rakennuttaisin joka paikkaan saman talon, Honkarakenteen söpön pienen Lounatuulen, ja sisustaisin kaikki talot samoilla huonekaluilla, kaappiin ostaisin samat vaatteet, kirjahyllyyn samat kirjat.

Sitten reissaisin talosta toiseen.

Olisi helppoa ja mukavaa; kaikkialla olisi sama koti. Aamulla kun heräisi, pitäisi hetken aikaa miettiä, missä päin Suomea nyt ollaan.

Ikkunasta sen sitten näkisi.

Äkkiä jotakin medikaalia tänne ja kaikenlaiset kotisivut kiinni!

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s