Suosikkijuhlapyhä

Pääsiäisestä on tullut suosikkijuhlapyhäni. Nuorena se meni jotenkin mitäänsanomattomana ohi, ei puhutellut, mutta mitä enemmän on tullut kilometrejä mittariin sitä parempi on pääsiäinen.

Ensinnäkin ajankohta. Kevät. Päivä on pitkä, on valoa ja toivoa kesästä. Keltaiset narsissit, tulppaanit, pajunvitsat, rairuoho, joka muistuttaa siitä että muutaman kuukauden päästä voi jo painaa oman jalkansa vihreään ruohoon.

Toiseksi pääsiäisruuat. Ne ovat kaikista juhlaruuista parhaimpia. Voittavat mennen tullen joulun kinkut, laatikot ja rosollit; vapun sillit ja uuden vuoden nakit. Karitsaa voi valmistaa monin eri tavoin. Kulitsan leivon ja pashaa päälle.

Mukavaa on myös pääsiäistraditioiden vapaus. Pääsiäiseen liittyy vähemmän pakollisia kuvioita. Joulu on ladattu täyteen erilaisia odotuksia, tapoja ja tottumuksia, joiden mukaan toimitaan. Joskus se ahdistaa. Pääsiäinen tuo vapauden tehdä niin kuin tykkää.

Joulu käy päälle, sitä tulee joka puolelta ja liian kauan, kaupallisuus ja ostamisen pakko ahdistaa. Pääsiäinen on vaatimaton, vähän piilossa.

Kerronnallisesti pääsiäisessä on dramatiikkaa ja juonenkäänteitä, petosta, juonittelua, panettelua, kuolemaa. Melkeinpä enemmän kuin yhdessä jaksossa Kauniita ja rohkeita. Lopussa hyvä voittaa pahan. Kunnon tarina.

Tapahtumat sijoittuvat juutalaisten suureen keväiseen juhlapyhään, jota vieteään orjuudesta pääsemisen muistoksi. Väkeä kerääntyy kaupunkiin juhlan viettoon. On monenlaista rauhattomuutta ja härdelliä, niin kuin on tapana kun ihmiset juhlivat oikein kunnolla, mopo saattaa karata. Mopo karkasi todenteolla eräänä pääsiäisenä Jeesuksen aikaan.

Palmusunnuntaina Jeesus lähtee ystäviensä kanssa näihin kevätkarkeloihin. Hänestä on jo tullut kuuluisa saarnamies, joka on saanut seuraajia. Jutut on vähän radikaaleja. Jeesus ei hyväksy epätasa-arvoa mikä vallitsee yhteiskunnassa, käskee ihmisten rakastamaan toisiaan ja tekemään hyvää toisilleen, kaikki ovat yhtä arvokkaita. Jeesus ei arvosta oman edun tavoittelijoita ja kirjanoppineita, jotka kehittävät omia sääntöjään ja tärkeilevät. Viesti uppoaa köyhään ja alistettuun kansaan. Ihmiset seuraavat Jeesusta myös koska hän on tehnyt ihmetekoja ja niiden pyytäjiä piisaa: on paljon sairaita, spitaalisia, halvaantuneita, kuolemansairaita, jotka toivovat paranevansa Jeesuksen avulla.

Kevätjuhlilla temppelissä Jeesus riehaantuu ihan toden teolla. Häntä ottaa päähän, kun sinne on tullut kaikenlaista kauppiasta ja uhrieläinten myyjää, temppelistä on tullut tori. Jeesus hajottaa myyntipöydät ja ajaa kauppiaat pois.

Roomalaiset vallanpitäjät eivät katso hyvällä Jeesuksen puuhia. Jeesus aiheuttaa levottomuutta juutalaisten parissa puheillaan ja touhuillaan. Saavat kuulla että väittää olevansa Jumalan poika, syyllistyy siis jumalanpilkkaan kaiken kukkuraksi. Kyllä se on otettava kiinni ja pistettävä poseen. Jumalanpilkka on jo tarpeeksi iso rikos tuomittavaksi kuolemaan.

Torstai-iltaa Jeesus viettää ystäviensä kanssa syömällä ja juomalla pitkän kaavan mukaan. He ovat saaneet järjestettyä oikein kunnon juhlapaikan sitä varten. Illan aikana Jeesus puhuu outoja: sanoo että yksi ystävistä paljastaa hänen olinpaikkansa roomalaisille ja että hänet tullaan vangitsemaan ja että vielä saman yön aikana toinen ystävistä tulee kieltämään että ei edes häntä tunne, kolmesti. Ei, ei niin kyllä käy, ystävät väittävät. Me ollaan tukenasi aina, ihan varmasti. Vaikka kuollaan, jos tarvis.

Jeesus sanoo ystävilleen, että hän tulee kuolemaan ja tämä on viimeinen yhteinen ateria. Jeesus toivoo että ystävät jatkaisivat yhteisten aterioiden syömistä hänen muistokseen vielä sittenkin kun hän on kuollut.

Ystävät pettävät. Rahanhimo iskee. Kolmestakymmenestä hopearahasta Juudas kertoo roomalaisille sotilaille, missä Jeesus on. Juudas sopii sotilaiden kanssa että saattaa nämä puistoon missä Jeesus on, ja suutelemalla tätä tervehdykseksi paljastaa, kuka miehistä on Jeesus. Näin tehdään. Sotilaat pidättävät Jeesuksen. Tässä vaiheessa muut yrittävät vielä puolustaa Jeesusta. Pietari sivaltaa miekalla roomalaissotilaalta korvan irti. Mutta Jeesus ei hyväksy minkäänlaista väkivaltaa ja estää väkivaltaisuudet. Jeesus lähtee pidättäjiensä mukaan. Ystävät jäävät hämmentyneinä ja kauhistuneina puistoon.

Pietari seuraa salaa, mihin sotilaat vievät Jeesuksen. Sillä reissulla Pietarilta kysytään, onko hän yksi niistä Jeesuksen kavereista. Kolme kertaa Pietari sanoo, että ei varmasti kyllä ole. Pelastakseen oman nahkansa.

Roomalaissotilaat pilkaavat Jeesusta. Tekevät piikkipensaanoksista kruunun, jonka laittavat tämän päähän ja pelleilevät että Jeesus on kuningas. Jeesuksen vaatteet arvotaan sotilaiden kesken. Jeesusta ruoskitaan.

Juudas katuu Jeesuksen paljastamista rahaa vastaan niin paljon että tappaa itsensä. Pietari tajuaa mitä on tehnyt, kieltänyt tuntevansa Jeesuksen, ystävänsä ja opettajansa. Juuri niin kuin Jeesus aiemmin samana iltana väitti hänen vielä tekevän. Ja Pietari ei sitä silloin uskonut. Niin nopeasti, yhden yön aikana kaikki voi muuttua. Pietari purskahtaa itkuu ja katuu.

Seuraavan päivän aikana pidetään pikaoikeudenkäynti, jossa Jeesus tuomitaan kuolemaan jumalanpilkasta. Ylituomarin vaimo näkee yöllä unta, Jeesusta ei pitäisi tuomita ja varoittaa asiasta miestään, ylituomari pesee kätensä tuomiosta, ei ota siitä vastuuta. Villiintynyt kansa haluaa rankimman puoleista huvitusta, kyllä kunnon teloitustapahtuma on juhlapyhien kohokohta.

Jeesuksella olisi vielä yksi oljenkorsi käytettävänä: juutalaisten kevätkarnevaalipäivien aikana on tapana vapauttaa yksi vanki. Mutta kansa valitsee vapautettavaksi toisen, Barabbaksen. Jeesus teloitetaan perjantaina, perinteiseen roomalaiseen tapaan: naulaamalla käsistä ja jaloista kiinni ristille. Kuolema tulee tässä teloitustavassa yleensä lopulta tukehtumalla, kun kroppa ei enää jaksa kannatella itseään.

Risti pitää itse kantaa teloituspaikalle. Se on aika rankka homma, varsinkin kun ei ole nukkunut vuorokauteen ja on ruoskittu. Lopulta Jeesus ei enää jaksa ja joku afrikkalainen teloituskulkueen katselija saa tehtäväkseen kantaa Jeesuksen ristiä.

Yleensä kuolemaantuomitut rikolliset haudataan joukkohautoihin, mutta paikalla on eräs Jeesuksen kannattaja, rikas mies Joosef Arimetialainen. Hänellä oli oma hautaluola, Joosef pyytää Pilatukselta luvan, saisiko hän haudata Jeesuksen ruumiin omaan hautakammioonsa. Näin tehdään.

Aikaisin maanantaiaamuna Jeesuksen ystävät, kolme naista, mukana Maria Magdalena, menevät käymään haudalla, mutta se onkin tyhjä. Enkeli ilmestyy heille ja sanoo että Jeesus ei ole kuollut.

Seuraavan 40 päivän ajan Jeesus ilmestyy eri paikoissa ystävilleen ja kertoo heille, mitä pitää seuraavaksi tehdä. Täytyy kertoa Jeesuksen kertomia asioita eteen päin muille ihmisille, että kaikki saisivat tietää että rakkaus on suurin voima. Helluntaina Jeesus sanoo lopulliset hyvästit, jättää maailman, nousee taivaaseen. Hänen tilalleen maailmaan tulee Pyhä Henki.

Siinä pääsiäinen lyhyesti kerrottuna. Onpa juonenkäännettä kerrakseen.

Kerran kauan sitten ostuttiin vahingossa espanjalaisessa pikkukylässä pääsiäiskulkueeseen. Siellä pääsiäiskulkueita on joka ilta hiljaisella viikolla eli palmusunnuntaista pääsiäiseen. Kokemus oli vaikuttava, mieli tekisi mennä kokemaan uudestaan. Tänä keväänä pääsin jo siihen vaiheeseen että googlailin eri vaihtoehtoja. Ehkä ensi vuonna. Santa Semana kulkue Toledossa.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s