Ystävän muistoa elävöittäen

Sattumalta kävin hautausmaalla. Olin siellä päin ja joutoaikaa tunti.

Maaliskuinen hautausmaa ei ole parhaimmillaan. Puuttuu keskitalven lumo tai kesän kukkeus. On ankeus. Sulava lumi, joka paljastaa liikaa, hiekoitushiekka, puut paljaina, haudat tyhjinä, ei kukkia, talven lyhtykynttilät sammuneina, kanervat haalistuneina.

Hautausmaa on iso, valtava. Niin iso että sinne voi ajaa autolla. Minun mielestä hautausmaalle ei voi ajaa autolla. Ajan silti, koska olen mukavuudenhaluinen nykyihminen, jonka ekomoraali oman edun kohdalla taipuu tarvittaessa.

Löysin paikan. Siinä se on, vaalea neliskanttinen kivi, harvinaisen muotoinen, kultaukset kirkkaina, nimi näkyy selvänä, siitä on kymmenen vuotta.  Kas, pian olisi syntymäpäivä, toinen päivä huhtikuuta hän täyttäisi viisikymmentäyksi. Muistan kun täytti 39. Silloin oli juhlat. Silloin tuntui kuin kaikki olisi mahdollista, edessä ja hyvin.  Kaksi vuotta ja kaikki ohi.

Harmitti; ei ole mitään tuoda. Ei kukkia, ei kynttilää, ei edes tulitikkuja joilla sytyttäisi haudalla olevaan vanhaan lyhtyyn tulen.

Kun kävelen haudalta poispäin, huomaan polulla kukka-asetelmasta pudonneet yksittäisen ruusunnupun. Se on jäätynyt ja kuivanut, mutta kauniisti! Kuin pergamenttia, kaunis väri, kellertävä ja nahkainen. Vien kukan polulta hautakivelle ja huomaan että kukka sopii täydellisesti kirjainten kultausta ja kiveä vasten. Minua hymyilyttää. Ystäväni, jonka haudalla olen, oli esteetikko, hänen kauneudentajunsa oli ainutlaatuinen, on aivan ilmeistä, että hän halusi polulle nuukahtaneen ruusun haudalleen  ja minä – minä olin tässä hommassa vain se, jonka tehtäväksi asia annettiin niin kuin lähettipojalle.

Se kai minun roolini ja tehtäväni tänään ja tässä hetkessä on.

 

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s