Kirjastot

Twitterissä oli keskustelu koskien kirjojen ostamista. Kirjailija ja entinen kirjastonhoitaja Kati Tervo ihmetteli, miksi varakkaat ihmiset eivät osta kirjoja ja siten kannata kirjallisuutta vaan mieluummin jonottavat kirjaston lainakirjoja.

Olen entinen kirjojen ostaja, nykyinen kirjaston käyttäjä. Kyllästyin siihen että kirjahylly on täysi, ikkunalaudat notkuvat kirjoja. Kirjoja on kotona ja mökillä. Välillä tein inventaariota ja vein pois kirjoja, joita emme halunneet säilyttää. Niistä osan huoli antikvariaatti, osan vein kirjaston kiertopisteeseen ja osan heitin roskiin.

Kirjoja on sääli heittää roskiin. Menevät sekajätteisiin tai sitten pitää repiä sivut irti ja laittaa ne paperiroskiin ja kannet sekajätteisiin. Kirjat palavat aika huonosti, joten takassa polttaminenkaan ei tunnu hyvältä.

Kirjastojen ongelma on puolestaan se, että uusia ja suosittuja kirjoja joutuu jonottamaan, joskus pitkäänkin. Kesämökkipaikkakunnalla on onneksi toisin, varsinkin alkukesästä, kun mökkiläiset eivät ole sitä vielä täysin vallanneet. 900 asukkaan paikkakunnan kirjastosta uutuudet löytyvät lainattavaksi hyllystä.

Mutta minulla on idea. Kustantajat ja kirjakaupat voisivat kehittää uuden ostotavan. Kirjan voisi luettuaan palauttaa ja saisi osan hinnasta takaisin. Moni kärpänen tulisi tällä taktiikalla hoidetuksi: ostaminen tukisi kirjallisuuden kustantamista, ei tarvitsisi jonottaa kirjaston kirjoja, kirjastojen ei tarvitsisi hankkia suuria määriä päiväperhokirjoja varastoihinsa vaan ne voisivat keskittää varansa kestävään kirjallisuuteen. Ja kirjakaupat voisivat puolestaan lisätä tällä tavoin suosittujen uutuuskirjojen menekkiä.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s