Absurdi kohtaaminen

Anoppi joutuu sairaalaan. Lähdemme katsomaan. Matkalla saamme tiedon, että hänet olisikin siirretty toiseen sairaalaan. Ei kun sinne sitten.

Löydämme oikean osaston, seitsemän. Kansliasta kysymme, missä huoneessa rva X on. Saamme tiedon. Huone 9, paikka 2. Huoneessa kolme mummoa: yksi suu auki kouristueena outoon asentoon raajat kippurassa silmät selällään, kaksi vähän enemmän elossa olevaa, mutta anoppia ei missään.

Palaamme kansliaan. ”Etsimme rouva Äksää.” Hoitaja katsoo typertyneenä: ”Etsitte rouva Äksää?”

”Niin, kyllä. Hänet on kuulemma siirretty tänne viime yön tai aamun aikana.”

Hoitaja antaa samat kordinaatit kuin edellinen, huone 9, paikka 2. ”Kyllä me siellä kävimme, mutta ei ollut. Tuskin kuitenkaan muuttunut ihan tunnistamattomaksi, toissapäivänä nähtiin viimeksi.”

Hoitajan kera kävelemme takaisin huoneeseen yhdeksän, sängyn numero kaksi luo. ”Tässä”, hoitaja sanoo ja osoittaa tarmokkaana ventovierasta mummoa. Syvä, sankka ja sumuinen hiljaisuus. Mummo tuijottaa meitä hämmentyneenä, samoin me häntä. Hetken hiljaisuuden jälkeen saan sanotuksi: ”Ei, ei tämä kyllä ole anoppi.”

”Kyllä tämä on rouva X”, hoitaja väittää tomerasti. Hetken mielessä välähtää visio, kuinka päädymme jankkaamaan hoitajan kanssa siitä, onko ventovieras mummo anoppini, vai ei. Voisiko hoitajan mielestä olla mahdollista että omaiset eivät tunnista läheisiään? Olen kyllä kuullut että vauvat voivat vaihtua synnytyslaitoksella, mutta että mummot geriatriaosastolla, se on jotakin uutta. Hoitaja siirtää päiväpeittoa syrjään sängyn päädystä ja potilaan nimi paljastuu. Kyllähän se on rouva x,  sama sukunimi, etunimi tyystin eri.

Esittäydymme ventovieraalle mummolle, pahoittelemme sekaannusta, toivotamme hyvää päivän jatkoa.

Hetken tuntui siltä kuin olisi ollut piilokamerassa tai Kaurismäen elokuvassa, mutta olinkin vain suomalaisessa sotesairaalassa.

Lopulta anoppi löytyy. On siellä missä alunperinkin.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s