Imurikauppias & mummo

Kaikki tietävät stoorin sinnikkäistä imurikauppiaista, jotka myyvät puolipakolla syyntakeettomille mummoille imureita. Olen yksi heistä. Siis kohdemummo. Minulle voi myydä hiekkaa saharaan ja jäätä pohjoisnavalle, ostan!

Kaikki alkoi niin kuin kaikki alkavat, pakosta. Ystävätär, joka osaa asiat, tuli kylään mökille ja ensi töikseen tutki tilukset. Tuomio oli selvä. Peltikatto pitää pikimmiten maalauttaa ennen kuin on myöhäistä. Myöhäistä on jo piharakennuksen katon maalaaminen, se on niin ruosteessa, että sille ei voi tehdä enää mitään. Sen kanssa pitää vain pelata aikaa, odottaa kunnes menee puhki ja sitten rakennuttaa kokonaan uusi. Voi vielä pelittää kymmenen vuotta. Mutta nyt pitää maalauttaa talon katto, heti, hus.

Höh, minä en yhtään tykkää tällaisista asioista. Ensinnäkin on äärimmäisen turhauttavaa pyytää tarjouksia asiasta, josta ei tiedä mitään. On ihan yhtä ihmeellistä, maksaako se tuhat euroa vai kahdeksantuhatta euroa, ei mitään käsitystä. Kaikkitietävä ystävätär sanoi että ehkä jotakin kolmetonnia. Ja ylipäätään – mieluummin ostan mansikoita, kukkamekkoja ja hortensioita. Katonmaalaus on yhtä ihana ostos kuin hammaslääkäri tai renkaan vaihto, mieluummin skippaan koko jutun.

Googlailin vähän ja otin yhteyttä erääseen, joka vaikutti luotettavalta ja kivalta. Sovittiin tapaaminen. Mukava nuorimies saapui paikalle juuri sovittuna aikana. Kyseli paljon, talosta ja sen historiasta, milloin talo on hankittu ja miten paljon siellä aikaa vietämme. Oli oikein ystävällinen. Kertoili myös itsestään, häntäkin heinänuha vaivaa ja tykkää myös inkiväärijuomasta, voisinko kertoa reseptin, miten juomaa olen tehnyt, ja kuinka morsian opiskelee Uppsalassa ja valmistuu pian, ja kohta on häät Köyliön kirkossa ja morsian haluaisi mökin, tällaisen vanhan niin kuin tämä ja pian oltiinkin jo siinä vaiheessa että piti laittaa nimi paperiin ja siihen sen laitoin. Seitsemäntonnia.

Oli vähän hämmentynyt olo jälkikäteen. Miksi ihmeessä olin hyväksynyt arvioitua yli puolta kalliimman urakan? Kotimatkalla soitin ystävättärelle ja kerroin että hänen hinta-arvio oli mennyt pieleen. Ystävätär sanoi että kuulostaa kalliilta, älä ota, kannattaa pyytää tarjouksia muualta. En kehdannut sanoa, että no minähän jo ostin tämän.

Kotona kerroin miehelle että kalliiksi tulee tuommoiset katon maalaukset, että ihan seitsemäntonnia on tämä. Mies sanoi että kuulostaa kalliilta. Hän oli juuri ollut taloyhtiön kokouksessa, jossa oli päätetty taloyhtiön katon, joka on noin kuusi kertaa isompi,  maalaamisesta. Sen hinta oli yksitoistatuhatta. Ja miehen suvun mökille tehtiin parasta aikaa kattoremonttia, sen kustannusarvio oli kuusituhatta, mutta siinä pinnoitetaan koko katto uusiksi ja puretaan vanha.

OMG. Hetken aikaa mietin, mitä nyt. Sitten tunnustin että olin allekirjoittanut jo sopimuksen. Voisiko sen perua? Lupasin että soitan heti aamulla ja yritän perua tehdyn sopimuksen.

Nukuin huonosti. Kävin läpi erilaisia skenaarioita siitä, miten keskustelu saattaisi edetä. Mietin eri vaihtoehtoja, mihin vedota. Häntä oli koipien välissä sangen syvällä, kun tartuin aamulla puhelimeen. Ei ollut itsevarma olo. Näissä asioissa en ole vahvimmillani. Luotan kuitenkin siihen, että rehellinen lähestymistapa on aina paras. Niinpä sanoin niin kuin on: olen tehnyt hätiköidyn ratkaisun, haluan perua kaupan, minua kaduttaa, se on minulle liian kallis.

Tiks. Kauppa oli peruttu. Kaikki hyvin. Tilanne ohi. Huh.

Kävipä se helposti. Ja minä kun valvoin asian takia yön.

Mutta nyt, tästedes, minulle ei käy näin. Säilytän järjen kaupan teossa, minulle ei myydä imureita, ei kattoja eikä timanttikaivoksia Botswanassa. Minä olen asiallinen aikuinen, joka osaa tehdä järkeviä hankintoja, olenhan. Minä harkitsen. Kyllä, minä harkitsen, analysoin ja pohdin, ja teen lopulta JÄRKEVÄN ratkaisun, joka ei perustu intuitioon tai myötätuntoon. Paitsi silloin kun ostan jäätelön. Ehkä ostan vain jäätelön. Voi kun voisi ostaa vain jäätelön. Eikä yhtään kattoremppaa!

 

 

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s