Raadantaa

Kahden vuorokauden mökkiraadanta takana. Ostin jo viime kesänä Biltemasta epäkeskohiomakoneen. Tarkoitus oli hioa saunan lattia, mutta hommasta ei tullut mitään, koska sauna pitäisi olla projektin ajan käyttökiellossa ja se on tietenkin hankalaa. Nyt lähdin jantuksessa (=Saarijärven murretta, tarkoittaa varta vasten) mökille saunan lattiaa urakoimaan.

Onpa mahtava vekotin tuo epäkeskohiomakone, vaikka nimi on luontaantyöntävä ja huono. Ei ole markkinamiehen keksimä nimi varmastikaan! Miksi joku haluaisi ostaa jonkun epäkeskon? Sehän kuulostaa vialliselta. En jaksanut lukea käyttöohjetta. Jos laitteessa on vain kaksi nappulaa ja töpseli, ei ole vaikea päätellä, miten toimii.

Paitsi että kone hajosi. Sitä ei saa painaa. Paremman hiomistuloksen saamiseksi minä painoin konetta minkä jaksoin. Lakkasi toimimasta. Sitten vasta avasin käyttöohjeen, ja huomasin että siinä oli oikein lihavoiduin kirjaimin että ei saa painaa. Täytyy ostaa Biltemasta uusi epäkesko ensi kesäksi.

Hinkkasin sitten hiekkapaperilla lattian loppuun. Innostuin hiekkapaperista niin että hinkkasin sillä myös lauteet ja seinät, ja päätin että tästä lähtien teen niin joka kevät. Miksi pestä saunaa, paljon tehokkaampi tapa on hioa hiekkapaperilla. Kyllä varmasti lähteet liat ja hiet ja irronneet ihosolunpalaset lauteista, kun hiekkapaperilla jynssää.

Lopuksi suoja-aineet päälle. Nyt sauna saa kuivaa rauhassa siihen asti kun seuraavan kerran tullaan.

Putsasin myös katon ja rännit havunneulasista ja lehdistä.

Jynssäsin terassin painepesurilla. Se on myös uusi vekotin. Viime kesänä ostin päältäajettavan ruohonleikkuukoneen, kun kyllästyin vetelemään henkihievereissä pientä työnnettävää. Silloin tajusin, että insinöörit ovat keksineet loistavia vekottimia helpottaakseen hankalia ja raskaita pihatöitä, ja niihin kannattaa satsata.

Yksi isotöisistä ja raskaista pihahommista on terassin puhtaanapito. Siitepöly ja muu luontopöly muuttaa terassin sateella käsittämättömän liukkaaksi ellei sitä jynssää puhtaaksi pölystä. Se on todella iso homma käsipelillä. Painepesurilla homma hoituu keveämmin ja nopeammin.

Pesurin ostossa pitää olla tarkka. Niitä saa halvalla, mutta tarjouspesurit ovat usein tehottomia ja paine on asiassa kaiken ydin. Pitää ostaa kone, missä on riittävästi tehoja. Tätä en tietenkään olisi itse älynnyt, olisin ostanut jonkun halvan kiinalaisen, mutta tietävä ystävä sanoi että njet-njet. Niinpä osasin ostaa kerralla hyvän.

Seuraava puuha oli pihan parturointi trimmerillä. Trimmerissä on sellainen pieni vipu, mikä käynnistäessä pitää olla kiinni asennossa, ja sitten kun käynnistyy, se pitää laittaa toiseen asentoon. Se on jotenkin täysin epälooginen juttu. Niinpä joka kevät, kun käynnistän koneen ensi kertaa, soitan veljelleni traditionaalisen trimmerinkäynnistyspuhelun, ja hän kertoo, mihin asentoon vipu laitetaan.

Mutta kyllä täytyy ihmetellä insinöörien aivoituksia! Miksi koneet tehdään niin kummallisiksi? Nyt pyörittelin vekotinta pitkän aikaa, kun en meinannut löytää ryyppyä. Miksi ihmeessä se piilotetaan sillä tavalla koneen alle? Eikö se voisi olla siinä ihan hollilla?

Trimmeri ei käynnistynyt velipuhelusta huolimatta. Oli pakko kiikuttaa se pienkonekorjaamolle. Mies siellä sanoi, että joku koneen sisäelin on ruostunut. Siitä johtuu että ”käynnistysnaru” tökkii vetäessä. Osat ruostuvat helposti, jos konetta säilytetään kylmässä varastossa.

Pienkonekorjaamolta takaisin ajellessa ajattelin, että minulla on sellainen round-up-kosketus. (Round-up = kasvimyrkky). Se on viherpeukalon vastakohta. Haluaisin kovasti olla puutarhuri, joka saa aidanseipäätkin kukkimaan, mutta todellisuudessa kasvit kuolevat kosketuksestani.

Nyt sama round-up kosketus on laajentunut laitteisiin. Nekin kuukahtavat käytössäni. Ensin hajosi epäkesko, sitten trimmeri.

Kaikenmoista puuhatessani keksin näppärän konstin saada itsestä enemmän irti. Se menee niin, että kun joku homma alkaa olla jo melkein tehty, aloittaa jo seuraavan, jota tekee hetken aikaa niin että uusi homma pääsee hyvään alkuun. Sitten palaa lopettamaan ensimmäiseen työtehtävän. Ja koska seuraava urakka on jo aloitettu ja hyvässä alussa, minärobotti siirtyy siihen luontevasti ilman turhia taukoja ja mietiskelyjä, viitsiskö vielä ja mitähän seuraavaksi. Tällä tavoin itsensä voi huijata tekemään tosi paljon ja vielä sen yli.

Päivän päätteeksi olin ihan uuvahtanut. En voinut peseytyä saunassa, koska sen piti kuivahtaa, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa kun pulahtaa mereen ja yrittää jynssätä itsensä puhtaaksi kylmällä merivedellä.

Iltapalaksi söin kaikki epäterveelliset einekset mitä olin kaupasta ostanut. Nälkä oli pohjaton. Yle Areenalta katsoin elokuvan Taloni Umbriassa. Ihana elokuva! Suosittelen. Pääosassa Maggie Smith, suosikkinäyttelijäni. Hän on se Downton Abbeyn sarkastinen vanharouva. Taloni Umbriasta tuli kerta heitolla lempielokuvani.

Olin niin väsynyt että nukahdin kesken elokuvan. Katsoin sen kuitenkin loppuun ja aukkotäydensin seuraavana päivänä. Täytyy ehkä katsoa vielä uudestaan kokonaisuudessaan täysissä sielun ja ruumiin voimissa.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s