Formaldehydiallergia

Kauhistuksen kanahäkki.

Sain vuosi sitten allergiasairaalasta diagnoosin. Siinä todettiin että minulla on formaldehydiallergia. Saatekirje on lyhyt ja ytimekäs: ”Hei, ohessa formaldehydi allergiaohje. Terveisin, Iho- ja allergiasairaala”.

Ohjeessa on INCI-luettelo formaldehydin salanimistä tuoteluettelossa, sekä CAS-koodeja. En tiedä, mitä ne ovat. Nähtävästi tuoteselosteessa olevia numerosarjoja, jotka paljastavat, onko formaldehydejä vai ei.

Sain kirjeen ja diagnoosin vuosi sitten, mutta en ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa. Olen kuitenkin normiälyinen ja vaalikelpoinen ihminen. Mielestäni minulle olisi pitänyt kertoa suorasanaisesti, mitä diagnoosi tarkoittaa, mihin asioihin minun kannattaa kiinnittää huomiota, miten suojautua. Formaldehydi on  karsinogeeni, joten sille altistuessani, altistun syövälle.

Tämä kaikki on selvinnyt minulle vasta nyt, kun olen jäänyt pois töistä allergian takia ja alkanut itse  ottaa selvää, mistä formaldehydihallergiassa on kysymys. Missä ja missä muodossa saatan formaldehydiin elämässäni törmätä. Miten voin siltä suojautua. Vuosi sitten lähdin Allergiasairaalasta kotiin A4:n kanssa, sen sisältöä sisäistämättä.

Vuosi sitten ajattelin, että helppoa. Jos jossakin lukee versaalilla, että sis.formaldehydiä, kierrän kaukaa. Oikeasti olen raapinut itseäni verille, syönyt antihistamiineja, kortisonia kolme kuuria, ja käyttänyt kortisonivoiteita liikaa. Silmäluomet ovat turpeat ja silmien katse kuin koe-eläinrotalla.

Olen käynyt terveyskeskuslääkärillä viime kesän jälkeen neljä kertaa, kerran yksityisellä ihotautilääkärillä (120€/ 15 minuuttia). Näissä kohtaa ei ole  koskaan tullut esille formaldehydia-allergia. Josta kuitenkin sain diagnoosin jo vuosi sitten, ja olen aina ruksannut rastin ruutuun, että tietojani saa välittää eteen päin, haluan että terveydestäni huolta pitävillä on kaikki riittävä tieto siihen, ovathan he asiantuntijoita, minä en ole.

Nyt olen tullut siihen tulokseen, että minun tulee olla asiantuntija ihan itse.

Voi hevonvitunhumppa.

Olen ihmetellyt, miksi minua kutittaa kun käyn suihkussa,  kylpy on ihan ok. Olen pohtinut, olisiko vedessä kemikaali, mihin olen allerginen. TÄNÄÄN, vuosi diagnoosista, tajusin, ja kaiken englanninkielisen materiaalin netistä lukeneena ymmärrän, että suihkukaappi on maalattu. Maalista erittyy ilmaan kostuessa formaldehydiä. Siksi saan allergisen reaktion suihkussa, en kylvyssä. Kylpyammeen ympäristö on  kaakeloitu, maaliton.

Formaldehydiä on autossa.  Tämän tiedon löysin myös englanninkielisiltä fromaldehyde alleregy -sivuilta, Oli ihmetellyt, miksi silmät turpoavat ja  kädet kutisevat ajaessa.

Formaldehdiä on vaatekaupoissa. Väriaineissa ja sisustusmateriaaleissa. Jos lähden kulkemaan kaupungille, saan todennäköisesti allergisen reaktion.

Sanomalehtipaperissa. Luen aamulehdet puuvillahanskat käsissä, silti kutittaa.

Sitä on sohvien likaahylkivissä kankaissa, en voi köpsähtää mille tahansa kangassohvalle lepäämään. Aspratamiini vapauttaa formadehydiä, joten light-juomat eivät käy.

Oikeastaan missä tahansa voi olla formaldehydia tai sen vapauttajaa.

Edelleenkään en voi ymmärtää, miksi näitä asioita ei minulle kerrottu vuosi sitten, kun sain diagnoosin. Olisin säästynyt paljolta. Vuoden aikana oireet ovat pahentuneet. Vuosi sitten minulla ei ollut silmäoireita. Kävin niiden takia ensi kerran terveyskeskuksessa syyskuussa 2017. Ja sen jälkeen neljä kertaa. Missään vaiheessa ei tullut puheeksi että keväällä diagnosoitu formaldelyhdiallerigia voisi olla oireiden taustalla.

Voi että minua harmittaa. Olisin ollut ihan kelpo ihminen vielä vuosi sitten, mutta nyt minusta tuntuu, että olen liiaksi allergisoitunut. En voi tehdä työtä, josta pidän.

Autoon aioin ostaa pitkävartiset ajohanskat, suojaavat formaldehydiltä, mutta tuskin  Sakari Sauson hienoimpiin saa kelakorvausta. Siihen asti päristelen puuvillahanskoilla, mutta ei ne oikeasti toimi. Se myrkky tulee niiden hanskojen läpi.

Ihokosketuksessa olevat vaatteet olen pessyt etikkavedellä. Kohta haisen ja kuullostan happamelta koko muija!

En tiedä, miten tässä käy. Ennen kaikkea harmittaa suomalainen tervydenhuolto, en voi oikein luottaa siihen kaiken kokemani jälkeen. Vika ei ole ihmisissä, yksittäisissä lääkäreissä tai hoitajissa, he varmasti yrittävät parhaansa, mutta tieto ei kulje, eikä sitä ole.

En haluaisi olla oman terveyteni asiantuntija, enkä haluaisi saada hoito-ohjeita vaivoihini internetistä kaivamani tiedon perusteella. Siellä kun on niin paljon ”tietoa”.

Mutta tässä asiassa koen olevani yksin ja ilman auktorisoitua apua. Help.

 

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s