Mökillä ei ehdi harrastaa

Keväällä Kunto+ -lehdessä oli perinpohjainen artikkeli pyöräilystä. Siinä esiteltiin erilaisia pyöräilyharrastustapoja. Nykyisinhän pyöriä on kuin irtokarkkeja Citymarketissa. On hybridiä, sähköä, fitnesspyörää, maastopyörää, maantiepyörää, en edes muista mitä.

Innostuin, niin kun tuppaan tehdä. Pyöräiy olisi oiva keski-ikäisen harrastus, ei nivelet rasitu. Mielessäni näin itseni pyöräilemässä mutkittelivia, sopivasti mäkisiä maalaisteitä, halki peltojen ja metsien, tukka hulmuten, itikat hampaiden välissä.

Ajatus pyöräilystä vei takaisin lapsuuden muistoihin. Minä ajoin pyörällä kouluun läpi talven, kaksi ja puoli kilometriä oli koulumatkaa. Satulan päälle oli talveksi viritetty sellainen lämmitysistuin ettei pylly jäädy. Siihen maailman aikaan talvella kun tuppasi Keski-Suomessa olemaan oikeasti pakkasta.

Lapsuuden koulumatkoista on jäänyt sellainen ajotapa että ajan aina täysillä. Silloin oli kiire kotiin katsomaan uusin jakso Mustasta Orista, Happy Daystä tai lukemaan Aku Ankkaa ja syömään äidin tekemiä viinereitä. Yhä vieläkin ajan samalla nopeudella, täysillä. Vaikka tietenkin vauhti on vuosien myötä hidastunut. Täysillä tänään on ihan eri juttu kuin täysillä kaksitoistavuotiaana.

Tästä onkin nolo takauma. Ajoin kerran pyörätietä kirkonkylältä kotiin, olisinko ollut kirjastosta tulossa, ja täysillä niin kuin tapani on. Tuntematon mies ajoi samaa matkaa kuin minä, täysillä hänkin, välillä mies ohitti minut, välillä minä pääsin hänen ohitseen. Siinä vaiheessa kun mies kääntyi pois pyörätieltä, niin kuin minäkin, tilanne alkoi ahdistamaan ja lopulta tokaisin tuskastuneena, että mitä sinä oikein seuraat minua, jätä rauhaan! Mies katsoi kummastuneena ja tokaisi olevansa menossa iltavuoroon. Asuimme ihan tehtaan vieressä ja miesparka taisi olla myöhässä työvuorostaan. Kylläpä minua nolotti. Olisin voinut pyöräillä maan alle.

Pyöräilystä intoutuneena päätin mennä urheilukauppaan ja ostaa vähän tarvittavaa välineistöä. Ostin pyöräilyshortsit, joissa on pehmustettu takapuoli, että ei pitkäkään matka satu. Ajatuksissani tietenkin pyöräilin varsin pitkiä pyörämatkoja. Ostin myös ajohanskat ja kännykälle telineen pyörän tankoon, ja heijastinkankaisen ajotakin ja sähäkänvärisen ajopaidan, että autot varmasti erottavat. Kypärää on ostanut, kun en niistä tykkää. Enkä pyörää, kun en osannut päättää, minkä sortin pyöräilijä oikein olisin. Sitä paitsi pyörät ovat kalliita, ei viitsi ostaa hutia. Pitäisi päästä kokeilemaan niitä käytännössä. Luulen että fitnesspyörä olisi minulle paras. Tai sitten sähköpyörä, kyllä sekin kiinnostaa. Jäi siis pyörä ostamatta. Ja taitaa jäädäkin. Enhän minä ehdi pyöräillä!

Talven aikana olin tyystin unohtanut minkälainen työleiri kesämökki on. Ei hetken lepoa. Juuri kun on saanut kaiken valmiiksi, joku käpy tippuu puusta ja haravoinnin saa aloittaa alusta. Pitää kastella, putsata ja puunata, pestä matot, maalata ikkunanpielet, ensin tietenkin rapsuttaa vanhasta maalista pois, korjata ja maalata ja hinkata ja hioa. Ja maalissa on tietenkin sitä formaldehydiä ja käsiä kutittaa,  ja teinillä on koko ajan nälkä, joten hommat keskeytyvät vähän väliä ruuanlaittopuuhiin. Sitä ennen on grilli hinkattava puhtaaksi talven jäljiltä. Jäisikö siinä sitten vielä voimia lähteä monen kymmenen kilometrin pyöräretkelle, kun ei päivän päätteeksi jaksa edes saunaa lämmittää, tyytyy kylmänsorttiseen suihkuun pohjoistuulen kylmentämässä saunassa.

Joo, ei. Ei ole aikaa harrastaa. Ihmettelen, miksi tänne on lepotuoleja auringonottoa varten ostettu? Kuka niissä istuu ja milloin. Niistäkin vain saa käydä ravistelemassa havunneulaisia pois ja jynssäämässä linnunkakkaa.

Kyllä on outo olemisen muoto mökkeily. Ei se ihme ole, ettei nuoria aikuisia kiinnosta. Mutta lähes kolmekymmenvuotisen mökkeilyn kokemuksesta tiedän, että tämä on tämä alkurasitusvaihe. Pitää odottaa hetki, kohta tulee se vaihe lomaa että ei viitsi korvaansa lotkauttaa, ajattelee, että no voihan se olla noinkin, vähän rempallaan. Silloin on fengshuit kohdallaan.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s