Havukka-ahonajattelua, osa I: ”Parta”

Kuukausiliitteessä oli juttu miesten parroista. Joitakin vuosia sitten parrat palasivat katukuvaan hispseri-Helsingissä. Nyt normikolmekymppinen näyttää jo oudolta ilman partaa. Edellisen kerran parrat olivat muotia 1800-luvulla. Komealta näyttävätkin sen ajan vanhoissa mustavalkokuvissa ja nykyisin instan kuvavirrassa.

Minulla on teoria. Mitä yhteistä on 1800-luvulla ja 2000-luvulla? Mihin mies tarvitsee partaa? Koska tarpeestahan kaikki lähtee. Nainen ostaa kalliin käsilaukun osoittaakseen asemansa muiden naisten joukossa. Käsilaukku on sama kuin natsat olkapäillä univormussa. Mies tarvitsee partaa näyttääkseen olevansa mies, rakentaakseen miesidentiteettiään, jonka kokee – todennäköisesti tiedostamattaan – uhatuksi.

1800-luvulla miehisyyttä uhkasi kaupungistuminen ja teollistuminen. Miehisyys oli perustunut maaseutuelämään: miehet laskivat jokia tukkien päällä uitossa, kaatoivat karhut ja hongat, ja omin käsin rakensivat torpat. Pikkuhiljaa pitikin lähteä kaupunkeihin, muuttaa Amerikkaan, laskeutua puusta, astua savutorpasta ulos ja mennä tehtaaseen töihin, lyödä kellokorttia koneeseen, opetella uudenlainen elämänmuoto ja miehisyys. Ehkä siinä oli identiteetti hakusessa. Vaikka ei siihen aikaan tietenkään sellaisia asioita analysoitu tai puhuttu.

2000-luvulla on uusi ihmiskunnan kehitysvaihe: internetyhteiskunta. Ammatit ovat taas katoamassa, tarvitaan toisenlaista osaamista, tarvitaan toisenlaisia miehiä, pehmeitä ja perhekeskeisiä. Ammatit ovat samat miehille ja naisille, kaikki on samaa miehille ja naisille.

Lisäksi on tullut ilmi uusia sukupuolen muotoja, uusia tapoja olla ihminen. Enää ei tarvitse olla mies tai nainen, voi olla jotakin muuta tai siltä väliltä. Perinteiset miestenseurat joutuvat paineen alla hyväksymään naisia jäsenikseen. Edes vessa ei ole enää välttämättä vain miehille.

Niin kuin anorektikko ajattelee; ainoa mitä voin elämässäni kontrolloida on painoni, syönkö vai enkö; samoin mies ajattelee, että ainoa, mistä voin itsessäni ja elämässäni päättää on se, kasvatanko parran vai enkö. Kun mitään muuta ei ole enää jäljellä niin parta on, se tekee miehen mieheksi, sitä ei voi ottaa pois.

En tiedä, onko teoria totta, mutta tällaisia mietin.

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s