Laura Ingallsia ei saa sensuroida

Johan karahti aamupulla kitalakeen. Kuten sanottua, aloitan aina Hesarin Kulttuurisivuista, ja nyt en päässyt C10-sivua pidemmälle. Sieltä löytyi HS Analyysi otsikolla: Laura Ingalls Wilderin on aika jäädä historiaan.

Ei ole. Perustelut tässä.

Se että sensuroimme historiaa, fiktiivistä tai todellista,  on asioiden vääristelyä ja niiden lakaisemista maton alle. Pieni talo preerialla -kirjasarjan kirjoittaja on elänyt aikakautena, jolloin intiaaneja ei pidetty ihmisinä. Sama koskee Tarzan-kirjoja: mustat eivät olleet ihmisiä, eikä heillä ollut ihmisarvoa. Se näkyy, koskee ja tuntuu Tarzan-kirjoissa ja -elokuvissa.

Meidän ei tule hävittää näitä kirjoja, sensuroida tai edes muuttaa niitä. Ne ovat tärkeitä todisteita kolonialismista ja valkoisen, länsimaisen ihmisrodun hegemoniasta ja vallan väärin käytöstä. Ajattelusta, että valkoinen länsimainen ihminen on muita parempi ja oikeutettu ottamaan haluamansa. Tästä samasta ajattelusta on yhä näkyvissä piirteitä matkailussa ja politiikassa.

Mielestäni näitä kirjoja ja niistä tehtyjä elokuvia ja sarjoja pitää päin vastoin näyttää. Ne kertovat jotakin tärkeää meistä itsestämme: näin typerästi on ajateltu muista vielä vähän aikaa sitten. Niitä voi katsoa ja lukea lasten kanssa ja yhdessä ihmetellä ja kauhistella, miten asioista on voitu ajatella.

Vähän aikaa sitten valkoiset, kristityt, säännöllisesti joka sunnuntai kirkossa käyvät pitivät ihan asiallisena toimintana että Afrikassa napataan mustaihoisia kiinni, lastataan laivaan ja tuodaan heille orjiksi.

Tai toisaalla: ihan vähän aikaa sitten kristityt, eurooppalaiset ihmiset pitivät ihan asiallisena toimintana, että juutalaiset suljetaan leireihin ja tapetaan kaasukammioissa.

Tai toisaalla: ihan vasta viime viikolla kristityt, valkoiset, länsimaiset ihmiset, Laura Ingaus Widerin maanmiehet pitivät ihan asiallisena toimintana erottaa maahanmuuttajien lapset vanhemmistaan ja sulkea leireille häkkeihin.

Sensuuri ei ole vastaus. Peili on vastaus.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005735143.html

ps. Lisähuomatus & tarkennus: Olen itse valkoihoinen, kristitty, länsimaalainen. Edustamani ihmisryhmän ja rodun kulttuurihistoria hävettää minua.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s