Tekarit

Omassa lapsuudessani kaikilla mummoilla ja papoilla oli tekohampaat. Ne laitettiin yöksi yöpöydälle vesilasiin. Lapsenlapsia huvitettiin lonksuttelemalla hampaita tai pelkästään olemalla ilman hampaita. Ihminen on aika hupaisan näköinen hampaattomana. Kyllä menee hampaiden mukana uskottavuus!

Siihen aikaan viisikymppinen sai lahjaksi tekarit ja keinutuolin. Hampaat otettiin kerralla kaikki pois, vaikka olisivat olleet ehjät. Toisaalta tällä systeemillä kaikkien mummojen ja pappojen hampaat näyttivät aika hyviltä. Ei ollut kellastuneita, harittavia hevosenhampaita vaan suorat rivit kaikilla ilman vetäytyviä ikeniä.

Mihin ovat tekohampaat kadonneet? Tulevatkohan vielä muotiin?

Ikä ei varsinaisesti tuo helpotusta hammashuoliin. Päinvastoin. Juuritulehdus voi viedä hengen. Ja hampaanpoisto aiheuttaa infarktin.

Voisikohan vanhassa systeemissä olla sittenkin järkeä? Hampaat otetaan pois vielä kun ihminen on suurinpiirtein terve ja vastustuskyky kunnossa. Sitten elellään loppuelämä huolettomina hammasvaivoista. Ei tarvitsisi hammaslangalla hinkuttaa, eikä hammaskiviä rapsututtaa. Sen kun tuuppaisi legot lasiin yöksi puhdistumaan.

Tähän olisi mielenkiintoista saada hammaslääkärin mielipide. Mahtaisiko suostua operaatioon? Mitähän tuumaisi, jos varaisi ajan hampaiden poistoon ja tekareiden tekoon?

Keinutuolihan minulla jo on.

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s