Pienipalkkaiset ensin eläkkeelle

Helsingin Sanomissa oli tänään torstaina 13.9.2018 juttu lähihoitajasta, jonka palkka kahden lukioikäisen pojan yksinhuoltajana ei riitä. Jokin aika sitten luin jostakin toisaalta suomalaisesta huippukirurgista, joka ei enää eläkeiän ylitettyään saanut jatkaa ammatissaan Suomessa, joten hän leikkaa nyt potilaita Kiinassa.

”Sama kaikille” – periaate ei aina ole oikeudenmukainen. Mielestäni näin on eläkeiässä. Asiantuntija-ammatit ovat usein hyväpalkkaisia ja fyysisesti kevyitä ja niitä jaksaa tehdä pidempään. Sen sijaan pienipalkkaiset työt ovat fyysisesti kuormittavia. Silti eläkeikä on sama kaikille.

Kun tähän soppaan vielä lisää ajatuksen eläkkeen ansiosidonnaisuudesta, hahmottuu eläkepommi uudella tavalla. Yhteiskunnalle tulee kalliiksi hyväpalkkaisten eläkkeet, ei pienipalkkaiset. Yhden hyväpalkkaisen eläkkeellä maksaisi eläkkeet ehkä kymmenelle pienipalkkaiselle. Näin ollen hyväpalkkaisten pysyminen työelämässä olisi myös yhteiskunnallisesti kannattavaa. Usein hyvätuloiselle on myös keräytynyt varallisuutta pitkän palkkatyörupeaman sivuvaikutuksena, joten halutessaan hän voisi jäädä omakustanteiselle eläkkeelle jo aiemmin, mutta yhteiskunnan maksama palkka lähtisi juoksemaan vasta esim. seitsemänkymmentävuotiaana.

Tätä seikkaa puoltaa myös ammattien fyysinen rasittavuus. Pienipalkkaiset ammatit ovat usein myös niitä, joista seuraa työperäisiä rasitusvammasairauksia. Työuran loppupuolella lisääntyy työstä poissaolot sairauksien takia. Ja on varmasti myös kaikkien etu että lähihoitaja on voimissaan potilaita hoitaessaan ja siivooja jaksaa tehdä työnsä hyvin.

Siispä: korkeapalkkaiset asiantuntija-ammatteja harjoittavat eläkkeelle 70-vuotiaina, pienipalkkaiset kuusikymppisinä ja keskituloiset 65-vuotiaina.

Tämä lisäisi myös yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden tunnetta. Raskasta, pienipalkkaista työtä tehnyt saisi työuran loppupuolella tällä tavoin kiitoksen ja arvostuksen osoituksen yhteiskunnan taholta.

Kirjoitin asiasta mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin. En tiedä, julkaistaanko. Mutta tässä tämä. Toivottavasti joku poliittinen puolue ottaa asian ajaakseen. Lupaan äänestää.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s