Vaihdevuodet tuo kilon/vuosi

Eilen iltauutisissa kerrottiin uudesta tutkimuksesta, missä tutkittiin vaihdevuosien vaikutusta naisten terveyteen ja kuntoon. Tutkimuksen mukaan lihasmassa pienenee ja aineenvaihdunta heikkenee. Siinähän ei ole mitään uutta.

Mutta seuraukset!  Jokainen vuosi tuo vaihdevuosi-ikäiselle yhden kilon lisää ellei vähennä syömistä tai lisää liikuntaa. Eli pysyäkseen nykytilassa pitäisi liikkua joka vuosi enemmän tai syödä vähemmän, muuten väistämättä lihoo. Epäreilua!

Olenkin kyllä tämän huomannut omassa kropassa. Ruokailutottumuksissa ja liikunnan määrässä ei ole tapahtunut muutoksia, joten järjellä ajateltuna pitäisi olla samoissa mitoissa, mutta silti on tullut möykky. Tosin viime talvena lukuisat kortisonikuurit lienevät osaltaan vaikuttaneet tilanteeseen. Kortisonilääkitys lihottaa. Onneksi nyt ihottuma on saatu aisoihin, enkä ole enää kesäkuun jälkeen joutunut syömään kortisonia.

Möykky alkoi ilmaantua jo pari vuotta sitten. Poika siitä ensi kerran huomautti. Lasten  ja humalaisten suustahan totuus kuullaan. Ja toden totta, möykkyhän se siinä. Möykky kasvaa, ja kasvu jatkuu mikäli tutkimustuloksia ja uutisia on uskominen. Joko pitää sittenkin lisätä kierroksia juoksulenkillä tai syödä vähemmän.

Taidan kallistua jälkimäiselle kannalle. Olen huomannut myös muutoksia nälän tunteessa ja ruuansulatuksessa. Tuntuu että nälkä on harvemmin, voin olla syömättä pidempään kuin ennen. Minulle tulee yleensä kova nälkä aamupäivällä 11 ja 12 välillä. Silloin pitää saada ruokaa. Aamulla heti herättyäni minulla ei ole nälkä, eikä myöskään illalla. Minulle sopii huonosti myöhäiset päivälliset. Ehkä omaa luontaista ruuansulatusrytmiä pitää kunnioittaa. Ja ettei syö tavan vuoksi, syö kun on ruuan tarve. Tulee raskas ja kurja olo, jos vatsa ei toimi ja ruuansulatus tökkii. Niin käy usein matkoilla tai tilanteissa, missä ei voi pitää yllä omia ruokailutottumuksiaan. Vatsan tukkoiseen oloon minulla on vippaskonsti. Juon illalla vesilasillisen, johon olen sekoittanut teelusikallisen ruokasoodaa.

Ehkä pitää myös tarkemmin kiinnittää huomiota kasvisten määrään lautasella. Täyttää lautasen ensin puoliksi kasviksilla ja sitten ottaa siihen muuta mitä mahtaa.

Tai sitten on vielä se mahdollisuus, että ei välitä!

 

 

 

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s