Kirpparilla

Olipa taas älytön idea: lähteä kirpparille myymään.

Oli meno ja meininki muuttunut sitten edellisen kerran 90-luvulla. Tietenkin ajankohtakin oli täysin väärä, syyskuun viimeinen viikonloppu, ei varsinaisesti mikään kirpparikauden huipentuma. Päinvastoin, vaikutti siltä että jäljellä olivat vain tosimyyjät eli venäläiset. Heillä oli  homma hallussa. Seurailin kahta viereistä myyntipistettä. Toinen möi vaatteita, toinen tavaraa. Kauppa kävi. Ihmisiä pörräsi.

Sen sijaan minä siinä omassa nurkassani möllötin pääsääntöisesti omassa rauhassani. Ei mennyt päivä plussan puolelle. Torilla liikkui japanilaisia turisteja muumimukeja etsimässä, ja heitä jotka etsivät oikeasti tarpeeseen parin euron toppatakkeja. Minä olin myymässä ”omia hienoja juttuja” jotka perustuivat vielä sloganiin, jota japanilaiset eivät ymmärtäneet. Mutta ei se mitään, oli omalla tavalla rauhoittavaa istua paikoillaan ja katsella. Ehkä pitäisi useammin tehdä niin, istua vain paikoillaan ja katsella.

Sellaisen havainnon tein että vanhat miehet ovat mukavia ja leppoisia. Paljon mukavampia kuin naiset, naiset eivät juuri puhu tai halua että heitä puhutellaan. Ja näin itseni heissä, minäkin olen tuollainen. Mutta tori on viihdettä. Torikaupassa ei ole ostamisesta ja myymisestä kyse. Se on viihdettä. Jotta ihmiset viihtyisivät ja siinä samalla tapaisivat toisiaan. Vanhat ukot tulevat sinne juuri siinä tarkoituksessa, viihtymään ja juttelemaan. Haitarimusiikkia ja tsatsatsaa.

Havainnekuvissa kaupunkiin piirretään kävelykatuja, puistoja, kaupunkibulevardeja ja promenaaneja. Henoja paikkoja, mutta havainnekuvat ovat kiiltokuvia, epätosia kangastuksia. En ole nähnyt havainnekuvissa romanikerjäläisistä kävelykaduilla, vaikka heitä on siellä siinä vaiheessa, kun havainnekuvat tulevat todelliseksi elämäksi.

Katsoin, kuinka he tekivät kauppaa, ostaja ja myyjä, venäläinen ja romaninainen. Kolikot eivät ihan riittäneet. Myyjä myöntyi. Niin suurta ja onnellista hymyä en ole nähnyt pitkään aikaan, kun näin sen naisen kasvoilla, joka sai tingittyä viiden euron takista.

Heitä tuskin on havainnekuvissa.

 

 

 

 

 

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s