Se tunne, kun on väärässä paikassa

Se tunne, kun tajuaa, että minun ei pitäisi olla täällä, en kuulu tänne, nyt olen väärässä paikassa ja joukossa. Olen ulkopuolinen, toisenlainen kuin muut. Huomaa miettivänsä,miten pääsisi huomaamatta hipsimään pois, ja tajuaa, että ei pääse, ei ole mitään keinoa paeta. On vain elettävä tilanne läpi.

Rouvat istuivat vierekkäin hiukset laitettuina, pikkukengissään ja villaulstereissa vaikka ulkona satoi kaatamalla, taksillako ne olivat tulleet? Onneksi olin sentään viime hetkellä päättänyt laittaa muut kuin kumiteräkengät jalkaan. Oli ihan hilkulla että en olisi lampsinut paikalle kumppareissa, viime hetkellä vaihdoin toiset. Tosin myrkynvihreät puupohjanilkkurit eivät nekään olleet vallitsevan standardin mukaiset. Ja sadetakki minulla oli tietenkin. Se on mielestäni käytännöllinen sateella.

Sylissä polvien päällä naisilla nököttivät merkkilaukut kuin pikkulapset. Merkkilaukku on eräänlainen lemmikki, tamagotchi, niitä pitää ulkoiluttaa ja näyttää maailmaa. Nyt laukut olivat asettautuneet katsomaan muotinäytöstä. Laseissa kuplivat samppanjat, sivistynyttä pientä puheensorinaa.

Minusta tuntui kuin olisin tullut paikalle navettavaatteissa. Ja sylissäni olisi voinut olla vaikka se ämpäri. Pakokauhu alkoi vallata mielen. Miten täältä pääsisi pois? Pitäisikö teeskennellä sairaskohtausta? Tai saada mukamas yllättävä puhelu jonka seurauksena olisi ihan pakko lähteä, kamalasti anteeksi vain.

Kerran mainostoimistoaikoina lähdin luvatta töistä kesken perjantai-iltapäivän, kiskasin kiivaasti takin niskaani ja mennessäni huutelin että nyt on piru merrassa! Oikeasti lähdin viikonloppuvaellukselle, ajomatkaa Kolille oli sen verran että piti vähän töistä varastaa. Mutta se nyt on piru merrassa! – escape sentence ei ehkä olisi ollut sopiva tässä miljöössä. Olisin vaikuttanut vielä enemmän juntilta.

Olin erään rahoitusalan naisille suunnatussa muotinäytöksessä. Kutsu oli ilmaantunut sähköpostiin joitakin viikkoja sitten ja ilmaisesta skumppa ja pientä purtavaa menyystä ilahtuneena olin svastannut kyllä, sen tarkemmin asiaa harkitsematta.

Nyt tuntui pahasti siltä että olen väärässä paikassa, eikä olisi missään tapauksessa pitänyt tulla. Olo oli vaivautunut.

Meidät rouvat oli istutettu vierekkäin muotinäytöstä seuraamaan. Yhtä hyvin yläpuolella olisi voinut olla kyltti: kuka ei kuulu joukkoon. Lapsikin olisi ponganut minut.

Vaatetusfirman edustaja kertoi muotinäytöksen aivan ihanista vaatteista ja niiden sopivuudesta erilaisiin tilanteisiin: edustamiseen, business-päivällisiin, black tie -pukukoodin vaativiin tilaisuuksiin. Ei ollut meikäläisen tilanteita. Tai kuinka elämä saattaa olla niin kiireistä ja vaativaa, että vaateostoksille ei ennätä, heiltä löytyy ratkaisu myös siihen: henkilökohtainen palvelukonsepti. Ei minulla ole kiire, ennätän kyllä, mutta ei huvita. Eikä vaatteita voi vain koko ajan ostaa, sitä paitsi 499€ on minusta ihan liikaa villatakista, vaikka olisikin AA-luokan kasmiria.

Pelkäsin, että hermostun ja ostan luottokortilla jotakin tarpeetonta päästäkseni pakenemaan paikalta. Jotakin muuta kuin skumppaa juodakseni kysyin myyjältä, olisiko erästä samettiplyysistä housupukua muuta kuin mustana. ”Myyjä” katsoi minua alaviistoon ja sanoi ettei tiedä, koska on rahoitusyhtiön edustaja. Olisin toivonut lattiaklinkkereiden avautuvan altani.

Löysin sitten omin voimin housupuvun konjakinvärisenä. Siihen kuului polvipituinen, kietaisumallinen yläosa ja leveälahkeiset housut. Se olikin oikeasti aivan ihana, kertakaikkisen kaunis vaate ja väri! Mutta ei minulle. Rintavana ihmisenä kietaisumallit korostavat navettafiilistä. Puuttuu vain huivi päästä.

Sovitettuani housupukua ja suodatettuani siitä ylistyssanoja myyjälle ja ”myyjälle” katsoin velvollisuuteni täytetyksi ja pääsin luikkimaan paikalta. Ovensuun sateenvarjotelineestä pelastin pantterikuosisen sontsani, joka oli myös tuntenut itsensä ulkopuoliseksi pitkävartisten edustussateenvarjojen seurassa. Yhdessä pakenimme pimenevään iltaan.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s