Keski-ikä valvottaa

Minä olen nukkujana vitsi; unenlahjani ovat lahjoistani suurimmat. Olen eräänlainen univatupassi. Jos minut laittaa vaakatasoon, nukahdan. Yhteen aikaan jopa autolla ajaminen nukutti; auton murina, lämmityslaitteen hurina, autopilotti päällä, zzzzzz. Piti kesken matkan pysähtyä huoltoaseman pihaan ja ottaa pikku nupluurit. Onneksi olen siitä vaivasta päässyt, matkanteko oli välillä turhan aikaavievää, yhden pysähdyksen nukkumistaktiikalla.

Olen myös nukahtanut kyynärpäiden varaan vatsalleni, pää alas retkottaen tenttikirjaa lukiessani. Kerran heräsin pizzan päältä. Söin sängyssä pizzaa ja luin naistenlehtiä ja nukahdin siihen. Herätessäni ensi reaktio oli että olen joutunut jonkinlaisen veriteon kohteeksi, koska tomaattikastike oli levinnyt lakanalle aika dramaattisesti ja minulla oli paha olo. Tästä viime mainitusta on tosin hyvin kauan aikaa ja siinä oli alkoholilla osuutta asiassa.

Vieläkin nukahdan illalla helposti. En todellakaan ole iltavirkku ja elimistöni reagoi pimeään, nukahdan helposti. Mutta itse yöuni on muuttunut varsin kummalliseksi. Heräilen ja nukahtelen yön aikana monta kertaa, varsinkin aamuyöstä. Jos en jaksa lukea, kuuntelen korvatulpat korvilla podcasteja. Jos taas olo on pirteämpi, luen otsalampun valossa kirjaa. Joskus otsalamppu jää päälle, kun uni palaa kesken lauseen.

Kirjojen lukeminen on haastavaa, jos nukahtelee lukuprosessin aikana monta kertaa. Vaikea pysyä kärryillä kovin monimutkaisesta juonesta, eikä henkilöhahmoja saisi olla liikaa. Pitäisiköhän kokeilla jotakin selkokielistä kirjaa tähän tarkoitukseen? Tai ehkä tässä olisi kokonaan uusi kirjagenre: selkokieliset, helpot kirjat yölukemiseen keski-ikäisille naisille? Olisi myös hyvä jos kirjan kannet ovat pehmeät. Ei satu niin paljon, jos nukahtaa ja kirja kopsahtaa nenälle.

Mutta mikä herättää aamuyöstä? Mikä valvottaa? Lehdistä olen lukenut että ilmiö on normaali ja liittyy elimistön hormonimäärien vähenemistä. Voi olla, mutta olen kehittänyt myös vaihtoehtoisen diagnoosin: Mitä vanhemmaksi tulee, sitä huonommin nukkuu ja se johtuu elämänkokemuksesta. Tähän ikään mennessä kovapäisin ja rohkeinkin on oppinut että mikä vain voi mennä pieleen. Näitä skenaarioita pohtiessa katoavat yöunet.

Nuori ihminen on rohkea valinnoissaan. Tuon kanssa menen naimisiin. Alan opiskella tätä, menen töihin tuonne, muutan sinne ja tänne,  hankin koiran, lapsen. Tietämättään tekee isoja ja kauaskantoisia ratkaisuja sormia näpäyttämällä. Ja niin kuuluukin olla, nuorten kuuluu elää rohkeasti ja pelotta.

Ikä tuo harkintaa – ja saattaa tuoda sitä liikaakin. Kaiket aamuyöt valvoo ja harkitsee. Punnitsee eri vaihtoehtoja, ei osaa päättää, on epävarma, mitä jos meneekin pieleen, todennäköisesti kumminkin menee jollakin tavalla pieleen, aina puskasta tulee joku yllätystekijä, jota ei ole osannut ottaa huomioon, vaikka kuinka yrittäisi olla harkitseva ja fiksu. Jostain luin osuvan ajatelman: ”Mistä erottaa oikean väärästä? Väärä on se, minkä valitset.” Siltä se joskus tuntuu. Kassajonoista valitsee takuulla sen, missä joku on unohtanut punnita mandariinit ja palauttaa koko taloyhtiön lotot.

Jos ei ole mitään ajankohtaista päätettävää, voi ajankulukseen aamuyön tunteina pohtia elettyä elämää ja jo tehtyjä valintoja. Että miten noin niin kuin omasta mielestä meni. Siinä riittää pähkinää purskeltavaksi.

Onneksi tämäkin on ohimenevää, niin kuin lopulta kaikki. Jossakin vaiheessa – lehtitietojen mukaan viisikymmentäviisivuotiaana – tapahtuu käänne. Siinä iässä ihminen muuttuu taas onnelliseksi. Ehkä noin viisi vuotta valvottuaan ja märehdittyään elämäänsä, yksinkertaiseti kyllästyy ja lopulta hyväksyy sen tosiasian että kaikki ei aina mene niin kuin strömsöössä, aina ei tee oikeita valintoja. Kaikki avokadot eivät vain kypsy. Joskus valitsee sellaisen, jos avokadoja ylipäätään ostaa. Se on vain hyväksyttävä. Tietenkin voi pelata varman päälle ja jättää avokadot kokonaan ostamatta. Mutta mitä elämää se sellainen olisi? Avokadotonta. Ei sellaista sanaa edes ole olemassa.

Elä rohkeasti, siis! Kaikenikäinen.

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s