Olen sosiaalinen erakko

Olen joskus määritellyt itseni sosiaaliseksi erakoksi. Viihdyn erinomaisesti omissa oloissani, ja välillä kaipaan saada olla täysin yksin. Oikeastaan se on mielenterveydelleni välttämätöntä.

En ole kuitenkaan introvertti. Viihdyn ihmisten seurassa sitten kun sinne menen. Joskus oikein hämmästyn itseäni, kuinka extrovertisti saatan käyttäytyä. Höpöttelen ventovieraille, juttu luistaa ja nauru raikaa, rai, rai. Kunhan saan välillä olla yksin.

Välillä pitää päästä kelaamaan omat ajatukset loppuun, sulattelemaan nähtyä, kuultua ja koettua. Ei se mitään tietoista toimintaa ole, mutta kun on yksin omien ajatustensa parissa ja ajatukset saavat lentää vapaasti ilman keskeytyksiä, syntyy oivalluksia, henkiset patterit latautuvat. Muiden parissa patterit kuluvat. Luulen että tässä suhteessa ihmiset ovat erilaisia. Joidenkin toisten patterit nimen omaan latautuvat muiden ihmisten seurassa.

Olen joskus ihmetellyt tätä kaksinaisuutta itsessäni ja yksinolon kaipuuta. Mutta nyt tähän on tullut ihan tieteellinen selitys. Eilen 8.11. oli Hesarissa juttu Buffalon yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka tarkoitus oli selvittää, miksi toiset kammoavat yksinoloa ja toiset nauttivat siitä.  Vastaus ei ollutkaan introverttiys/ekstroverttiys.

Yksinolosta nauttiminen liittyi henkilön autonomiaan eli omaehtoisuuteen. Epäautonominen kokee yksinolon negatiivisen kautta, pakona sosiaalisista tilanteista. Sen sijaan autonomisille yksinolo on positiivinen tila, he kokevat sen antoisana.

Tuntuu tutulta, yksinolo on antoisaa. Olen siis autonominen sosiaalinen erakko. Diagnoosi: done!

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Olen sosiaalinen erakko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s