Lisää tiedettä

Helsingissä on vietetty Tieteen päiviä. Saisi kyllä olla joka päivä tieteen päivä. Kaipaan yleiseen keskusteluun tutkittua tietoa, tieteellisiä perusteluja, analyyttistä pohdintaa ja kiihkotonta keskustelua. Ääneen ja esille ovat viime vuosina päässeet kaikenmaailman höpöhöpö viisastelijat, äänekkäät mukatietäväiset, jotka pääasiassa haluavat tuoda itseään esille, eivät niinkään asioita, joista puhuvat.

Sikäli potkin itseäni nilkkaa sillä en edusta tiedeyhteisöä. Sata opintoviikkoa valtiotieteellisessä ei vielä riitä mihinkään. Joten samanlainen mielipiteitäni paukuttava viisastelija olen itsekin. Yksi syy, miksi lopetin opiskelut yliopistossa oli juuri havainto, että siellä pitää pyrkiä objektiivisuuteen. Minun tyylini on mielipiteen paukuttelu. Olen liiaksi tunneihminen. Yliopistokieli ei ole oma pala kakkua, mutta ihailen sitä suunnattomasti. Ikuista ja loputonta pyrkimystä totuuden etsimiseen. Tiede ei tule koskaan valmiiksi. Se on kuin iso zoomi, joka tarkentuu ja tarkentuu.

En tiedä, miksi tiedemiehet ja -naiset ovat olleet niin vähän näkyvillä ja kuulolla televisiossa ja radiossa. Tietenkin on ymmärrettävää että kaikki eivät halua näkyville tai osaa ilmaista itseään ketterästi. Ilahdun aina kun näen tai kuulen esimerkiksi Teemu Keskisarjaa tai Laura Kolbea. Viimeksi kuuntelin Ruben Stillerin ohjelmassa professori Markku Kuismaa. Onpa siinä viisas mies! Arvostan.

Ja kun suosikkiradio-ohjelmani tuotanto loppui toimittaja Perttu Häkkisen kuolemaan, olen yrittänyt etsiä uutta kuunneltavaa. Löysin päivystävät dosentit. Hauska ja älykäs ohjelma! Ja mikä itseironia sen keksijöillä; kahdella parjatulla dosentilla.

Olisi tiedeyhteisön oma etu kaivautua pois tutkimuspoteroistaan. Ei tarvitse ryhtyä helppoheikiksi, mutta sitä tietoa, mitä heillä on tarvitaan ja kaivataan myös tiedeyhteisön ulkopuolella. Heillä on kallis ja pitkä koulutus takana. Olkaa ystävällisiä, sivistäkää meitä, olemme valmiita!

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s