Ekopohdintaa, osa 2

Minun ikäpolveni kasvatettiin ajattelemaan, että matkustaminen on pääomaa. Mitä enemmän olet nähnyt maailmaa, tutustunut muihin kulttuureihin, sitä sivistyneempi olet. Kaiken sinulta voi ottaa pois, mutta ei sitä, mitä olet oppinut ja nähnyt.

Nyt ei nää välttämättä ole niin. Nuorempi sukupolvi ajattelee asiasta eri tavalla. Matkustamisesta on tullut itsekästä.

Keski-ikäisenä kauhistuttaa ajatella omaa hiilijalanjälkikertymää, kuinka monta muovipussia sitä on elämänsä aikana ostanut, montako lentomatkaa tehnyt, ja saunankiuasta sytyttänyt. Ajanut autolla huvikseen vailla päämäärää. Eihän roskiakaan olla lajiteltu vielä kovin pitkää aikaa? Milloin se alkoi, vuosituhannen vaihteessa? Eikä meidän taloyhtiössä ole vieläkään muovinkeräystä.

Ekoasioissa on vaikea päästä yhteisymmärrykseen. Autottoman ja perheettömän kaupungin keskustassa asuvan mielestä yksityisautoilu pitäisi kieltää tai ainakin laittaa rapsakat tietullit. Vegaani kieltäisi lihansyönnin. Mökitön saunanlämmityksen. Mökillä viihtyvä laittaisi mellevät lentoverot lomamatkustajille. On helppo luopua siitä, mitä ei itse tarvitse.

Sota-aikana oli elintarvikkeille ostokortit. Kortilla sai ostaa sokeria, jauhoja, voita, viinaa, tupakkaa etc. Kaikki oli mitoitettu tasan tarkkaan. Olikohan niin, että ruumiillista työtä tekevät saivat enemmän lihaa?

Luulen että samaan systeemiin voitaisiin mennä ilmastoasioissa. Nykyisin se tietenkin olisi joku kännykän app’i tai kela-kortin lisäosa. Sen mukaan saisit syödä lihaa/ lämmittää puusaunan/ lentää tieytyn lentokilometrin/ ajaa autolla per vuosi. Toimintoja voisi vaihtaa; jos ei käytä lentokilometrejä, voisi syödä niin ja niin monta pihviä. Ja jos ylittäisi oman hiilijalanjälkibudjetin, rapsahtaisi lisäverot.

Minä valitsen syödä 2x pippuripihvin vuodessa, 3 metwurstipizzaa, puusaunan lämmityksiä 25 krt/vuodessa ja ajokilometrit voisin kutistaa 15.000km/vuodessa. Ehkä tarkalla harkinnalla pääsisin jopa 10.000 km/vuodessa, mutta kyllä sillä pitäisi jo saada kolmas pippuripihvi. Lentää ei minun tarvitse ollenkaan. Olen matkustanut omiksi tarpeiksi riittävästi. Voin siirtyä junamatkailuun lähialueilla. Nyt laskelmasta unohtuivat makkaraperunat. 2-4 kertaa vuodessa makkaraperunat maistuvat ääreishyvälle. Ja chorizokeittokin on hyvää. Asuinlämpötilaa voisin laskea asteella ja lamppuja sytytellä harvemmin. Mökistä en luovu. Lisäveroa rapsahtaisi tod.näk.ylimääräisistä asuinneliöistä. Nehän olisi tietenkin mitoitettu, etteivät ihmiset asu liian väljästi ja tehottomasti. Voisin kyllä muuttaa pienempään asuntoon.

Ekokortistoon siis, koko luomakunta!

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s