Maljakko 60 miljoonaa

Arvostettua brittiläistä huutokauppakamaria, Christie’siä johtaa suomalainen Jussi Pylkkänen. Vähän on Pylkkäsellä toisenlainen todellisuus kuin Suomen huutokauppakeisarilla Hirvaskankaan Äänekoskella!

Christiesin huutokaupoissa myydään arvotaidetta uskomattomiin hintoihin. Teokset maksavat jopa kymmeniä miljoonia markkoja. Käsilaukku yli miljoonan!

Eräs henkilö oli perinyt enonsa talon. Talon eteisessä oli sateenvarjotelineenä maljakko, jonka uusi omistaja oli lähettänyt huutokauppaan arvioitavaksi. Paljastui että maljakko oli 1400-luvulta peräisin, ja siitä maksettiin Christiesin huutokaupassa 60 miljoonaa. Aika helposti maljakko olisi saattanyt päätyä myös tavalliselle kirpparille, tai roskiin.

Christiesillä on huutokauppoja myös Dubaissa ja Kaukoidässä, oliko se Singapore vai mikä? Siellä päin vasta isot rahat liikkuvatkin! Dubaissa paikallinen nuorimies naureskeli, oli mopo karannut huutokaupassa. Hän oli suunnitellut maksavansa korkeintaan 15 miljoonaa rannekellosta, mutta hinta nousikin, ja hän päätyi maksamaan kellosta 21 miljoonaa. Pientä on meikäläisen innostumisien seuraukset jos näihin vertaa! Enää ei omat innostumiset harmita yhtään.

Ihmeellistä, että maailmassa on paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan kymmeniä miljoonia yksittäisistä esineistä. Loppujen lopuksi ne ovat kuitenkin vain kelloja, laukkuja, pala canvas-kangasta kehyksissä. Miten nämä ihmiset saataisiin innostumaan sijoittamaan edes yhden huutokauppareissun rahat jonkun lääkkeen kehittämiseen tai teknologisen ratkaisun löytämiseen ilmasto-ongelmaan. Näillä rahoilla rakennettaisiin paljon jätevesijärjestelmiä kolmansiin maihin. Onko huutokauppa edes verollista? Maksetaanko siitä alv?

Kohta on meilläkin kokemusta huutokaupasta. Vesivahinkoremontin jälkiseuraamuksena olemme ryhtyneet siivoamaan omia nurkkiamme. Olemme asuneet tässä kohta kaksikymmentä vuotta, ja tavaraa on tietenkin kertynyt.

Alkuaikoina meillä oli ruokapöydän alla iso, vanha funkismatto, mutta kyllästyin imuroimaan siitä ruuanmuruja, ja matto käärittiin rullalle olohuoneen sohvan alle. Monta monituista vuotta matto on ollut siellä. Nyt halusin maton pois sohvan alta pölyä keräämästä.

Otin matosta kuvat ja lähetin huutokauppaan. Paljastui että matto on arvostetun suomalaisen funkismattosuunnittelijan Greta Skogsterin käsialaa, ja sillä saattaisi olla hyvin kysyntää huutokaupassa. Siihen hintaan, minkä me aikanaa maksoimme matosta, voi nyt lisätä nollan perään!

Dokumentti Christie’s – Jussi Pylkkäsen valtakunta löytyy Yle Areenasta. Siihen perään kannattaa katsoa brittielokuva Avoimien ovien päivä, joka kertoo taiteen keräilijöistä. Löytyy myös Areenalta.

Ps. Yritin äsken mennä tarkastamaan maljakon hintaa, oliko se todellakin 60 miljoonaa, niin kuin muistan, mutta dokumentti ei jostain syystä ollutkaan enää katsottavissa Areenassa. Se tulee ulos 4.3. ja nähtävissä jälleen sen jälkeen, ilmeisesti. Kannattaa katsoa! Mielenkiintoinen maailma. Ja todellakin, aivan jotain muuta kuin Huutokauppakeisari! Miksi ihmeessä en ole opiskellut taidehistoriaa? Sitä lähtisin opiskelemaan, jos olisin nuori. Miten mielenkiintoinen maailma!

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s