Veljeni Leijonamieli on alkoholisti

Veli istuu Lazy-boyssa ja katsoo televisiota, vieressä pöydällä käden ulottuvilla viinapullo. Istuu siinä yöt ja päivät, ei mene sänkyyn nukkumaan. Ei pesydy, ei käy suihkussa, ei syö kunnolla, ei ota sydänlääkkeitään. Ei enää kävele, ryömii. En tiedä, miten käy vessassa, käykö edes?

Asuu yksin. Ei näe itse elämäntavassaan mitään ihmeeliistä. On ihan tyytyvinen ja suuttuu kun asian ottaa puheeksi. Ihmettelee, miksi muut haluavat puuttua hänen elämäänsä.

Kaksi kuukautta sitten pääsi sairaalasta ja nyt on taas samassa kunnossa kuin sinne joutuessaan. Kotijakso on puolittunut, edellinen kesti neljä kuukautta. Nyt kaksi.

Päihdetyöntekijät tulevat keskiviikkona kotikäynnille. Joutuu hoitoon. Jos ei jo ennen sitä ambulanssi nouda.

Maailman kiltein ihminen. Auttavainen, herkkä ja ujo. Kaikki suvun lapset pitivät Veljestä, hän osasi ottaa lapset tasavertaisina. Oma poikakin kutsuu veljeä suosikkienokseen. Eläinrakas, syötti ennen itsetekemällään lintulaudalla lintuja. Nyt heittää biojätteet pihalle rottien syötäväksi. Miten tähän on tultu? Miten rappiolle hän on voinut luisua, onnistunut tekemään sen niin että me emme ole huomanneet. Hän on aina varjellut yksityisyyttään, kotiin ei ole saanut tulla, hän on halunut elää erakkona ja me olemme sen hänelle suoneet.

En voi käsittää, en ymmärrä. Veli salasi juomisen vuosikausia. Emme tienneet siitä. Luulimme että hänellä on joku neurologinen sairaus, kun vapina alkoi, seuraavaksi kävely huononi. Veli pääsi läpi terveystarkastuksista, joihin joutui ajokortin takia. Lääkärit eivät huomanneet mitään. Ja sitten pitikin jo tilata ambulanssi.

Nyt en tiedä, miten hänen käy. Jos paranee alkoholismista, mitä epäilen, koska halua parantua ei näytä olevan, mutta jos paranisi, pystyisikö vielä kävelemään, palautuisiko toimintakyky edes osittain? Mistä hän keksii sisältöä elämäänsä, ilman perhettä ja työtä, harrastuksia. Elämässä on ollut vain viina. On vaikea korvata jotakin, mikä on täyttänyt koko elämän. Siinä on paljon korvattavaa. Siinä on paljon työtä tehtäväksi, iso urakka. Ja lazy-boy kutsuu. Ei vaadi mitään istua siinä. Paitsi hengen. Ja elämättömän elämän.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s