Vastakkainasettelukisat

Radio Iskelmässä on aamuisin leikkimielinen Sukupuoltenvälinen sota -kisa. Ideana on esittää miehelle kysymys, joka koskee ”naisten asioita” ja päin vastoin. Tyyliin: Mitä tuotteita edustaa Mavala -merkki? Vastaus: kynsienhoitotuotteita. Mikä sotilasarvo tulee luutnantin jälkeen? Vastaus: Yliluutnantti.

Televisiossa pyörii Stadi vastaan Lande -visailu, missä joukkueet kaupungista ja maalta kisailevat tietämyksessään – jälleen iloisesti ja leikkimielellä.

En tiedä, mikä näiden kilpailujen tarkoitus on? Lieventää vastakkainasettelua? Vai kasvattaa sitä? Minun mielestäni tämän kaltaiset ohjelmat vain kasvattavat jo muutenkin haitallisia asenteita, enkä näe niille järkiperusteita.

Maaseudulla asuminen on erilaista kuin kaupunkiasuminen. Molemmissa pitkään asuneena, puoltet ja puolet elämästäni, tiedän, että molemmissa on hyviä ja huonoja puolia. Molemmissa asuu ääliöitä ja älyköitä. Molemmissa asuu päänsä pensaaseen päänsä työntäviä, kupla-ajattelijoita kuin myös maailmankansalaisia ja omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä. Molemmissa voi asua ekologisesti ja eettisesti tai törsäten ja vähät mistään välittäen.

Samoin miesten ja naisten välillä on eroja, koska ihmisten välillä on eroja. Olemme viime kädessä yksilöitä, joissa jokaisessa on naista ja miestä omassa yksilöllisessä suhteessa. Toivon että erilaisuudesta huolimatta kaikki ihmiset pyrkisivät ymmärtämään toisiaan, tai jos ei voi ymmärtää, edes antaa olla omanlaisensa, ei yrittäen muuttaa toisinnoksi itsestä.

Ehkä näiden ohjelmaformaattien kyseenalaisuuden ymmärtää, jos tulisi uusi samalle idealle perustuva ohjelma, mustat vastaan valkoiset. Siinä eri väriset ihmiset kilpailisivat kumpi rotu on parempi.

On olemassa vielä yksi kilpailu ja sen myötä annettava titteli, joka saa ihokarvani pystyyn ja ärsytyskynnyksen madaltumaan. Se on Eeva-lehden jokakesäinen Suomen seksikkäin mies -kisa. En voi käsittää, miten se on mahdollinen. Ehdokkaiksi asetettavilta miehiltä ei kysytä, haluavatko he kenties olla ehdokkaina Suomen seksikkäimmän miehen tittelin saajaksi. Ehdokkaina on näyttävä otos suomalaisia urheilijoita, näyttelijöitä, tieteen, taiteen ja yritysmaailman edustajia; omassa työssään mainetta saavuttaneita ja menestyneitä suomalaisia miehiä. Heistä lukijat äänestävät sitten sen seksikkäimmän, joka saa tittelin itselleen.

Minusta kisa on nolo. Ja miten vastaavaan kisaan suhtauduttaisiin toisin päin? Mitä jos miestenlehti järjestäisi Suomen seksikkäin nainen -kisan ja ehdokkaina olisi liuta menestyneitä naisia Anne Berneristä, Krista Kososesta Kiira Korpeen. Luulen että nousisi aika älämölö. Kisaa pidettäisiin sekstistisenä ja naista halventavana. Silti meistä naisista on ihan ok antaa vastaava titteli omaan ulkonäköönsä syyttömälle näyttelijälle, poliitikolle, taiteilijalle, yritysjohtajalle, jos hän sattuu olemaan mies? Näinkö on.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s