Olin väärässä, ehkä.

Ikuinen kitinän aiheeni on peltipoliisit. Autoa ajaessa tunnen itseni julkkikseksi, joka kulkee salamavalojen räiskeessä. Siihen malliin peltipoliisien valot vilkkuvat. Omissa ajatuksissaan ajaminen sopii huonosti peltipoliisien valvomille teille. Kerran on jo ollut kortti hyllyllä ja nytkin on ukaasi päällä. Jos tulee vielä yksi sakko, loppuu autoilu siihen.

Peltipoliiseista oli juttua aamutelevisiossa. Niiden määräähän ollaan kasvattamassa ja nopeussakot ovat lisääntyneet, oliko se peräti 80 %. Suuri osa on juuri sellaisia huolimattomuusvirheitä. Ajaja ei huomaa nopeusrajoituksen muuttuneen ja saa sakot.

Radioista kuulin että monessa taksissa on käytössä skanneri, joka kuvaa tietä eteen päin ja skannaa numeroita teiden varsilta. Sillä tavoin taksinkuljettaja pysyy kärryillä siitä, mikä on kulloinkin vallitseva nopeusrajoitus. Siinäkin on sitten omat ongelmansa. Nyt kun on vaalit tulossa ja teiden varsille ilmestyneet yksityisten ehdokkaiden vaalimainokset, skanneri skannaa niistä numeroita ja väittää niiden olevan nopeusrajoituksia.

Olen ollut sitä mieltä että peltipoliisit ovat ihan syvältä. Ihmisten kiusaa. Autot voitaisiin rakentaa niin että niillä ei voisi edes ajaa kuin nopeusrajoitusten mukaan, mutta ei, sitä ei tehdä, sen sijaan pyöritetään tätä sakkorumpaa.

Mutta pakko on myöntää, että on asiassa hyvätkin puolensa. Pakko on joskus paras opettaja. Ilmiössä on vähän sama kuin tupakointilainsäädännössä aikoinaan. Poltin aikoinaan askin päivässä, mutta kun siitä tuli niin vaikeaa, missään ei enää saanut polttaa, lopetin. Ja hyvä niin.

Nyt kun autoilusta on tehty niin vaikeaa, olen vähentänyt merkittävästi autoilua. Lopettaisin kokonaan, jos en olisi meidän perheessä ainut, jolla on kortti, joten minun täytyy uhrautua kuskiksi. Kaupungin keskustassa olen siirtynyt melkein kokonaan julkiseen liikenteeseen. Ja maakunnissa ajelen teiden tukkona niin hiljaa kuin kehtaan. Ehkäpä ensi kerran ajan Kustavintien (noin 60 kilmetriä) koko matkalta neljääkymppiä. Siinä nopeudet vaihtuvat niin usein, että niiden perässä on mahdoton pysyä. Jos ajaa koko ajan neljääkymppiä, ei voi mennä pieleen, se on pienin nopeusrajoitus sillä välillä. Voi laittaa kruiserin päälle, auto menee ihan itsekseen, pitää vain ratista kiinni.

Kyllä pakko on joskus parasta. Pakko myöntää.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s