Kuolinsiivous & Onpahanvaanjuhlat

Olen Keski-Suomessa tyhjentämässä veljen asuntoa. Kaksi viikkoa sitten, kun vietimme veljen hautajaisia, täällä oli lumi maassa. Nyt on kesä, miltei helle. Kyllä Suomen luonto on yllätyksellinen.

Asun Bed & Breakfast Ruustinnassa vanhassa pappilassa Saarijärven keskustassa. Kun olin pieni, tässä talossa oli kirkkoherranvirasto ja kirkkoherran koti. Muistan joskus käyneeni asioimassa virastossa äidin kanssa.

Ruustinna on vasta aloittamassa toimintaansa. Huoneiden ovia ei saa vielä edes lukkoon, mutta se ei haittaa, koska olen ainoa asukas. Kohta menen aamiaiasbuffeeseen alakerran saliin ja se on katettu vain minulle. Aikamoista luksusta. Vitsailin veljille, että nyt on Hyacinth löytänyt tasoisensa paikan.

Edellisenä yönä täällä oli toinenkin asukas, ruotsinopettaja Lahdesta. Istuimme iltaa yläkerran terassilla, josta aukeaa maisema järvelle. Meillä oli mielenkiintoiset keskustelut. Hän ”harrastaa” saattohoitoa, toimii vapaaehtoisena sairaalan saattohoito-osastolla. Juteltavaa elämästä ja kuolemasta riitti. Ja paljon naurua. Hänkin oli veljensä asialla täällä, hänen veljensä täyttää 60 vuotta ja sisko oli tullut järjestämään juhlia.

Tämän saman järven toisella rannalla oli lapsuuteni koti. Eilen illalla emäntä lämmitti rantasaunan. Olin kutsunut saunavieraaksi serkkuni, joka on täällä hoitamassa omaa äitiään, minun kummitätiä, joka sairastaa alsia. Saunoimme, kävin uimassa, istuimme laiturilla ja katsoimme kuinka yksinäinen laulujoutsen lipui ohi ja lähti sitten lentoon pitkän matkaa veden päällä juosten. Yöllä täysikuu paistoi ikkunasta sisään.

Veljen asunnon tyhjennys sujui mukavasti. Meillä on onneksi kahden elossa olevan veljeni kanssa hyvät ja toimivat välit. Mitään riitaa tavaroiden jaosta ei synny. Jokaisella on vähän oma maku, mieltymykset ja tarpeet.

Kuollut veljeni oli kyllä aikamoinen persoona, epäsosiaalinen erakko. Piirongin laatikossa oli hänelle lähetettyjä kortteja, valokuvia ja kirjeitä. Siellä oli myös meidän 25-vuotta sitten järjestettyihin häihin lähetty kutsu. Yhä avaamatta. Hän ei ollut edes avannut kutsua siskonsa häihin! Olihan kyllä paikalla häissä, ajoi hääautoa. Pakkasin avaamattoman kutsukortin mukaani. Piirongin laatikosta löytyi myös 15 vuotta vanha pipari, johon oli tomusokerilla kirjoitettu Lauri. Niitä pipareita oli tarjolla meidän pojan ristiäisissä 15 vuotta sitten. Pasi oli säästänyt piparin. Otin sen talteen, vien kotiin pojalle.

Entäpä sitten joulukoristeet. Joitakin vuosia sitten annoin veljelle lapsuudenkodista peräisin olevat jouluenkelit. Hennon pastellinsävyiset pienet enkelit, jotka olivat pöytäkoristeena lapsuuden kotona. Olin huomioinut että veljellä ei ollut koskaan mitään joulukoristeita kotona. Ajattelin että enkelit lapsuuden kotoa voisivat tuoda hänelle vähän joulutunnelmaa.

Aina kun kävin hänen luonaan joulun aikaan, huomasin että enkelit eivät olleet esillä. Nyt olin päättänyt ottaa enkelit takaisin itselleni. Niitä ei vain millään meinannut löytyä. Olin käynyt mielestäni läpi kaikki mahdolliset kaapit. Ajattelin jo hänen heittäneen enkelit roskiin. Kunnes, keittiön siivouskaapin nurkassa. Siellä oli ruskea paperikassi. Sen kylkeen olin kirjoittanut: ”Joulutunnelmaa Pasille”. Kassissa oli Marimekon joululiina ja koriste-enkelit. Hän ei ollut siis edes ottanut niitä pussista pois. Laittanut pusseineen päivineen siivouskaapin takimmaiseen nurkkaan jonakin turhakkeena. Oli se kyllä erikoinen ihminen.

Veljen karvattoman ja korvattoman nallen otin mukaani. Se saa uuden kukoistavan tulevaisuuden minun nukkieni seurassa. Niille tulee yhdessä varmasti hauska vanhuus.

Sain myös hoidettua mieltä painaneen asian. Kävin viemässä kiitokseksi sairaalan työntekijöille taukotilaan herkkuja. Kun katsoin heidän työskentelyään, miten hyvin he hoitivat veljeäni, se teki minuun suuren vaikutuksen. Halusin kiittää heitä siitä.

Tänään on tiedossa iloa ja hauskanpitoa. Toiseksi vanhin veljeni järjestää myllyllä ”Onpahanvaanjuhlat” . Oikeasti ne on kälyn 65-vuotisjuhlat. Paikallinen Elvis-imitaattori esiintyy. Mylly on veljeni secret hide-away. Ihana paikka, jonka hän on laittanut hienoon kuntoon. Se on mainio paikka järjestää juhlia. Laitan uuden mekon päälle, on aika iloita ja nauraa. Yöllä kun palaan Ruustinnaan, ihailen taas täysikuuta ja aamulla herään lintujen lauluun. Kiitos tästä päivästä.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s