Kunnallispolitiikkaa

Maailma on kahtiajakautunut, mutta niin monesta kohtaa että on rikkinäinen peili. Mutta nyt en tarkoita mitään persut vs. vihreät tai feministit vs. naisvihaajat näkökulmaa, ihan liian raskaita aiheita! Ajattelin kesäasukkaat vs. paikallisväestöä.

Kesäasukas katsoo kyläpahasta aborginaalia poikkeavasta näkökulmasta. Käytän sanaa aborginaali, koska eilen paikalla kävi nuohooja, joka käytti tätä Australian alkuperäisväestöä tarkoittavaa termiä itsestään.

Kesäasukas on toisen luokan kansalainen. Meidän tavoille ja uusavuttomuudelle hymähdellään ja varmasti nauretaan takanapäin monet röhönaurut. Ei se mitään. Yhtä paljon mekin nauramme metsässä, tien vieren pusikossa pussikaljaa juovalle paikallisukolle, joka luulee olevansa näkymättömissä. Ehkä vaimoltaan onkin. Tai ”pitkäaikaistyöttömäksi” ristimällemme miehelle, joka istuu koko kesän rivitalo-osakkeensa terassilla siinä ihan Salen vieressä tummanruskeaksi paahtuneena. Hänen hupinsa on ilmeisesti tarkkailla kaupassakävijöitä. Terassilla on myös jääkaappi. Tai ”antiikkikauppiaalle”, joka oikeasti on romukauppias. Tai jäteaseman hahmoille. Tai kalakiskan miehelle, jolla on muoviset kalatossut jalassa.

Täällä on paikaillisia asukkaita noin 800, kesällä väkilukuun tulee nolla perään. Taitaa olla yksi Suomen suurimmista mökkipitäjistä. Kesämökkien kiinteistöverotulot taitavat olla kunnan suurin tulonlähde. Kesämökeistähän maksetaan huomattavasti isompaa kiinteistöveroa, ja onko jopa niin että kunnat voivat sen suuruuden päättää ihan itse.

Lisäksi mökkiläiset maksavat jätemaksun, vesimaksun ja maksun tien käytöstä. Eli mitään kuluja mökkiläisistä ei kunnalle ole, olemme rahanlähde.

Paikallislehdessä oli juttu kunnanvaltuuston kokouksesta. Kunnan tilinpäätös oli yli 300.000 plussalla. Ei ihme ettei kuntaliitos kiinnosta. Miksi liittoutua köyhemmän naapurikunnan kanssa, ja alkaa maksumieheksi kun omalla kunnalla pyyhkii hyvin. Veikkaanpa että täällä vanhustentalossa on hoitajamitoitus ihan kohdillaan, jos ei peräti ylimitoitettu. Varhaiskasvatus on ilmaista, ja omakotitalotontin saa keskustasta eurolla.

Töitä ei kyllä ole. Tai on kesällä, kun mökkiläiset saapuvat, kylän ainoa kauppa pullistelee tuotantonsa äärirajoilla, kesäasukkaat korjauttavat mökkejään, perämoottoreitaan; tahtovat parturiin, manikyyriin, kesäteatteriin; ulos syömään ja tanssimaan.

Lossinkuljettajan paikka oli auki, se kyllä kiinnostaisi! Jos olisin nuori, ryhtyisin ajamaan saaristolossia. Tosin paikka oli vain kesäkaudeksi, mutta aina parempi, kuka täällä liukkailla kallioilla ja myrskyssä talvella.

Monesta asiasta näkyy että hyvin pyyhkii. Keskustaan oli ilmestynyt koiraparkki! Siinä oli oikein kaksi eri aituuta, pienille koirille omansa. Aikas kaupunkilainen systeemi noin niin kuin mökkiläisen näkökulmasta. Eipäilen että koiraparkille ei täällä ole kovin paljon käyttöä. Luulisi että näin maaseudulla koirat juoksevat omilla kotipihoillaan ihan vapaasti muutenkin.

Koirapuiston viereen oli rakennettu ulkokuntosali. Kävin siellä vähän vatsalihaksia tekemässä. Muita käyttäjiä en ole nähnyt.

Ehkä tänne seuraavaksi tulee ratikkapysäkki, jos ei peräti metroasema. Sitten kyllä tarvittaisiin jo oma romanikerjäläinen Salen oven pieleen ja HopOn-HopOff -bussi ja sikinsokin kylätien varteen jätettyjä sähköpotkulautoja asukkaiden käyttöön. Kyllä! Kunta voisi kustantaa jokaiselle kunnan asukkaalle oman sähköpotkulaudan tai -skootterin.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, miten kunnanvaltuusto päättää 300.000 euroa käyttää.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s