Voimabiisi

Kuunneltuani lähes putkeen Kikka-kuunnelman Yle Areenalta, jäivät hänen laulunsa pään sisäiseen jukeboxiin, joka soittaa biisejä randomina soittolistana. Aamulla herätessäni päässä soi ”tule nyt niin annan sulle kaiken” tai ”vie minut metsään, apinamies”.

Siksi olikin varsin innostavaa, kun kuulin radioista Irinan kappaleen ”Haluun olla yksin”. https://www.youtube.com/watch?v=uU8YSeq3HhA Aivan mahtavat sanat. Siinä nainen laulaa toisenlaisesta halusta kuin Kikka aikoinaan. Halusta olla yksin, lukea kirjaa, tuijottaa kaukaisuuteen. Tämä halu vastaa enemmän omaani.

Onpa ihana että kehitys on mennyt sillä tavalla eteen päin, että tällaisista asioista –naisen elämästä- voidaan tehdä lauluja. Kikka-aikana ei niin ollut. Silloin laulettiin siitä, kuinka trikoot on riskillä rumat ja perjantaina saunaan ja kuudelta putkaan; kuinka perhettä kutsuu lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe ja lumi tekee enkelin eteiseen. Silloin laulettiin miehen elämästä, miehen mielihaluista. Silloin laulujen naisten paikka oli paeta humalaista, väkivaltaista miestä, esittää nymfomaania tai kasvattaa mummona pelargonioita ikkunalla. Nyt on toisin.

Yksi varhaisimmista naisen elämää käsittelevästä biisistä oli Erinin Vanha nainen hunningolla. Se on minusta aivan ihastuttava. Kertoo jotenkin niin kauniisti, samalla realistisesti vanhan, avioliittoonsa kyllästyneen naisen yhden illan jutusta. Että sellaisestakin voi tehdä laulun! Peukutan. Hyvä naismuusikot!

Ehkä aika on naisten, musiikkimiehet ovat hieman hukassa, mistä punavuoren hipsterimies laulaa? Ei sen perhettä kutsu perjantai-iltaisin lumihanki, eikä sellainen mies päädy putkaan. Ipa-oluiden paremmuudesta ja sähköpotkulaudoista? Mitä miettii mies hiekkalaatikon reunalla? Siitä emme ole vielä kuulleet.

Vai olemmeko, onhan se Samu Haberin Hiljaisuus- kipale; siinä mies tulee kotiin ja toivoo että ei taas tarvitsisi alkaa keskustella suhteen tilasta, jos vain voitaisiin nukkua hiljaa selät vastakkain. https://www.youtube.com/watch?v=1S0RPvo_6yE

Ai mutta hei! Eihän se ole Samu Haberin kappale! Sehän on sen saman Irinan, joka laulaa halusta olla yksin. Pitää tutustua tähän Irinaan, hänen tuotantoonsa. Nyt pitää lähteä Irinan keikalle, näin on. Missä olet Irina? Minä tulen. Otan sytkärin mukaan ja heilutan sitä edestakaisin lavan reunalla. Ai mutta eihän niin kai enää tehdä? Nykysin heilutetaan kännyköiden valoja. Ajat muuttuvat. Hyvä että muuttuvat.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s