Lupsakkaera

Jossakin luki että suoratoistopalvelut ovat vähentäneet lukemista. Joopa-joo, kyllä – ja kirjoittamista. Minulta tipahti näppäimistö, kun latasin HBO:n appsin. Ensin tuijotin läpi Tsernobylin, nyt on vuorossa Divorce.

Samasta syystä torkkupeiton virkkaus ei edisty. Ihan kuin suoratoistopalvelu olisi painanut Pause-näppäintä minun oman elämäni suhteen, se on jumissa, kun silmieni edessä virtaa ohjelmien kaudet ja jaksot toistensa perään ihan kuin oma elämäni äkkikuoleman hetkellä.

Yliopisto-opiskelijat ovat ehdottaneet lomarahaa itselleen. Että koko kesä ei menisi töitä tehdessä ja ennättäisi lomailla.

Serkkutytöllä on tilitoimisto Tukholmassa. Sanoi että ei palkkaa enää koskaan vastavalmistunutta. Niillä on heti burn-out.

Tästä olisi helppo jatkaa että kyllä ennen jaksettiin. Talvet opiskeltiin, kesät tehtiin töitä, yksi räyhäkkä lomaviikko riitti, sitten taas opintojen pariin. Että kyllä ennen oli miehet terästä ja laivat puuta, ihmiset kestävämpiä.

Mutta ei se ehkä niin mene. Muistaakseni ennen töissä oli lupsakkaampaa. Työkaverit sanan alkuperäisessä merkityksessä – kavereita. Esimiehet olivat esimiehiä, esikuvia ja esimerkkejä ja esitaistelijoita. Nykyisin työkavereilla on pahimmillaan sekä terävät kyynärpäät että kieli, ja esimiehet ovat excel-poliiseja, jotka tekevät muistiinpanot siitä, kuka saa seuraavaksi lähteä.

Ennen oli pitkät lounaat, tupakkatauot ja saunaillat, monenlaiset viralliset ja epäviralliset firman kekkerit. Juteltiin muustakin kuin töistä, kuulumisia, jaettiin arkea. Sellaista arkea jaksoi. Nyt kun lupsakkuus on karsittu pois, ihmiset voivat pahoin.

Hirvittää työssä käyvät pienten lasten vanhemmat, joilla oma turvaverkko voi olla kaukana ja ystävien somepäivitykset täynnä täydellistä lapsiperhearkea, mistä kiukut ja sotkut on siivottu pois. Siinä voi tulla epätoivo ja ero.

Suurin osa elämästä on arkea ja ei-kesää. Oman hyvinvoinnin ja elämänonnen kannalta olisi tärkeää että juuri tämä osa, mitä on eniten, olisi hyvää. Siihen pitäisi saada lisää rentoutta. Niitä Lupsakkaeran tupakkataukoja ja perjantaisia pubitikkakisoja. Vaikka eihän rentous ja lupsakkuus tarkoita välttämättä epäterveellistä. Toisaalta, mitä iloa on elää terveellisesti, jos siitä puuttuu juuri se ilo?

Nyt taidan elää hetken lupsakkaasti, laittaa oman elämän pauselle ja katsoa seuraavan jakson Divorcea. Lupsakkaa sadepäivää kaikille!

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Lupsakkaera

 1. Kesätöiden löytäminen ei ole itsestään selvää sekään.
  Itse olin koululainen 70- ja opiskelija 80-luvulla ja päällimmäisenä muistan huolellisen perehdyttämisen. Oli kyse kioskinmyyjänä, sairaala-apulaisena , kulttuurihallinnon harjoittelijana, kirjaston työntekijänä tai kesötoimittajana tai minä muuna hyvänsä, aina perehdyttiin . Aina oli minttu hlö, jolta kysyä jos tekeminen loppui tai ei tiennyt jotain. Se antoi voimia ja vahvisti oma nuorta itseä työelämässä.
  Kesäesimies on nuorelle myös malli työelämän sujuvuudesta, ristiriitojen ratkaisemisesta, keskustelukulttuurista, kiittämisestä ja ideoitten vastaanottamisesta – tai siitä, ettei sitä ole tai se on huonoa, ikävää, raastavaa, alistavaa .

  Kun olin opiskelija, meitä pyrki toisinaan joku sukupolvea vanhempi väheksymään sillä, että meillä oli valtion korkotuella tuettu opintolaina, he ottivat tavallista pankkilainaa.
  Nuoret ovat vinoilun, halveksunnan ja ilkeilyn kohteena melko helposti.

  Tapaan sanoa, että kannattaa kohdella lapsiaan hyvin – he valitsevat palvelutalomme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s