Taivaspaikka metsässä

Juhannuksen jälkeisellä viikolla kävin Turun Taidemuseossa. Museokaupassa oli myytävänä 10 euron lahjakortteja, joilla sai suojeltua 20 neliötä suomalaista ikimetsää Suomen luonnonperintösäätiön kautta. Loistava idea! Ostin lahjakortin tietämättä kenelle sen antaisin.

Heinäkuun kuudentena, Eino Leinon, Runon ja suven päivänä, tiesin mitä lahjakortilla tekisin. Aamulla sain viestin kännykkääni, kummitätini oli kuollut yöllä. Mikään yllätys se ei ollut, hän teki kuolemaa viimeiset puoli vuotta. Joskus elämä on sitkeässä. Viimeiset kolme viikkoa oli kulunut syömättä ja miltei juomatta, als oli vienyt kyvyn niellä, eikä täti halunnut letkuruokintaa. Viimein kummi pääsi irti ja vapauteen ruumiinsa vankilasta.

Olin nukkunut yöllä huonosti. Tiesin tilanteesta ja ajatukset olivat kummitädin luona. Katseeni osui yöpöydän pieneen puiseen ikoniin. Olin saanut sen 80-luvun alussa kummitädiltäni rippilahjaksi. Se oli löytänyt paikkansa yöpöydältä, lampun takaa. Yön pitkinä tunteita katse osui siihen monta kertaa.

Koska sattui olemaan Runon ja suven päivä, ajatuksissa pyörivät myös runot. Muistin, että kummitäti oli joskus maininnut yhdeksi lempirunokseen Aleksis Kiven Kaukametsän. Siinä lapsi kertoo äidilleen nähneensä taivaan. Lapsesta taivas täytyy olla kaukana siintävä metsä, siellä on ”onnellisten ja autuaitten maa”. Äiti väitti vastaan, taivas on ylhäällä, pilvien päällä, mutta lapsi pysyi omassa näkemyksessään.

Ymmärsin että Ikimetsä-lahjakortti kuuluu lahjoittaa kummitädin muistolle, hautajaisissa annoin sen hänen ainoalle lapselleen, serkulleni. Kymmenellä eurolla lunastin kummitädilleni taivaspaikan suomalaisesta ikimetsästä.

Hautajaiset olivat ihanimmat, missä olen ollut! Kummitäti oli ne itse suunnitellut. Mustat vaatteet oli siunaustilaisuudessa kielletty, olin pukenut päälleni kesäisen kukkamekon. Ohjeena oli myös kerätä arkun päälle laitettavat kukat luonnosta, laitoin kimppuun kukkapenkistä malvaa, pihalta päivänkakkaroita ja muita, joiden nimeä en tunne.

Kummitäti oli valinnut mieleisensä papin, nuoren naisen, jonka hän oli tavannut jo talvella, ja ilmeisesti ohjeistanut, miten toivoi siunaustilaisuutensa järjestettävän.

Joka kerran hänen luona käydessään viimeisen puolen vuoden aikana olimme kuunnelleet yhdessä siunaustilaisuuteen sopivaa musiikkia, kun hän pohti musiikkivalintoja. Tilaisuuteen päätyi kaksi kappaletta. Alkuun kuulimme Jukka Kuoppamäen Matkamiehen virren ja lopuksi Samuli Edelmannin Avaruuden.

Nyt me saattajat, yhdeksän hengen pieni joukko, seisoimme ringissä arkun äärellä sairaalan pikkuruisessa kappelissa. Tunnelma oli hauras ja herkkä, mutta yhteenkuuluvaisuuden tunne suuri. Mielessäni mietin, että niinhän elämän pitäisi mennä, että olisimme parhaimmillamme kuollessamme. Että olisimme ihmisenä kasvaneet täyteen mittaamme, kukoistaisimme sydämen viisautta. Sellainen kummitäti oli, iätön ja ajaton ihminen. Sain häneltä paljon –enkä tarkoita materiaalisia asioita, kummitädille ei materiaalisilla asioilla ollut mitään merkitystä. Hänen lapsuudenkotinsa oli palanut, kun hän oli pieni, ja täti melkein itsekin palanut siinä tulipalossa. Hän kertoi että se oli ollut vahva kokemus, hän oli ymmärtänyt ettei taloilla ja tavaroilla ole mitään merkitystä.

Lähetimme tekstiviestejä, koska puhuminen meni sairauden takia vaikeaksi. Tammikuussa täti lähetti minulle räätälöimänsä elämänohjeet: 1. Älä sitoudu 2. Etsi ei-kiirettä 3. Arjen askareet auttavat 4. Liikunta jossakin muodossa 5. Raikas ilma 6. Hiljaisuus 7. Rauha ja rakkaus.

Uurnanlasku on myöhmmin, loppukesästä. Sovin kummitädin kanssa että kaivan uurnapaikan, se on kunniatehtäväni. Autoin häntä hautapaikan hankinnassa talvella. Hän halusi lunastaa itselleen nelivuotiaana kuolleen veljensä haudan. Nyt veli ja sisko, entiset leikkikaverit, pääsevät siihen vierekkäin. Leikit jatkuvat jossakin muualla, jossakin toisessa olomuodossa.

”Kun aika loppuu, alkaa ikuisuus.”

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s