Kiire kokea

Kuhmossa on kamarimusiikkipäivät, Kajaanissa oli runoviikot, Porissa jazzit, Kaustisilla kansanmusiikkipäivät, Kivijärvellä sankohiipimisen SM, Hailuodossa Bättre Folk. En ole käynyt. Radiosta kuunnellut. Ja kuuntelu lisännyt levottomuuttani; miksi minä en kierrä ympäri Suomea kesätapahtumissa?

Oi voi, voin kuvitella itseni olkihatussa ja kukkamekossa kultivoitumassa, keräämässä elämyksiä elämän kokemusämpäriin.

Mutta ei. Täällä minä kökötän-jökötän merenrantamökillä, minkä rannoilla vesilinnut eivät enää ui, koska kesäasukkaat ovat niittäneet kaislat ja ruopanneet rannat niin että ravintoa linnuille ei enää ole. Ja katselen havupuiden hiljaista kuolemaa kuivuuteen.

Ahdistus oli pahimmillaan, kun kuulin että Porissa esiintyi, vieläpä ilmaiskonsertissa, Samuli Edelman ja Suora lähetys. Edelmannista en välitä, mutta mustalaismusiikkia rakastan. Kärvistelin koko päivän, lähtiinkö, ajaisinko kaksi tuntia suuntaansa? Konsertti tuli radiosta, ja juuri ennen lähetyksen alkua olin varma, että olen pilannut oman kesäni, kun en lähtenyt, tarttunut tilaisuuteen, skarpannut diemiin.

En pilannut. Suora lähetys oli vain Edelmannin taustaorkesteri. Konsertti koostui Edelmannin ”hiteistä”, joista en yhtään tykkää. En tiedä, mikä minussa on vikana, mutta en löydä Edelmannin paljon hehkutettua karismaa, näköni on kyllä huonontunut. Minusta hänellä ei ole kummoinenkaan lauluääni, laulut ovat mitään sanomattomia – oon juonut viiniä Wienissä…Lyypekissä, syy on vain Peggyssä. Aasinsiltojen Kruunuvuorensilta. Sanat on muuten tehnyt Hecor, se ihmetyttää.

Katsoin Yle Areenalta konsertin etkoa, siinä haastateltiin Samuli Edelmannia ja Suora Lähetyksen artistia. Suora Lähetyksen muusikko oli pukeutunut parhaimpiinsa, Samuli retkotti paita auki, nojaili omistajan elkein vieressä seisovaan mustalaismuusikkoon. En pitänyt näkemästäni. En pitänyt asenteesta. Kaadoin lisää viiniä lasiin, ja olin tyytyväinen etten lähtenyt ajamaan Poriin tätä pettymystä varten. Milloinkahan konserttijärjestäjät tohtivat palkata esiintyjäksi Orkesteri Suoran Lähetyksen ilman samuleita?

En ole tyystin luovuttanut kesätapahtumien suhteen. Poria lähempänä Lokalahdella, vain noin 30 km mökiltä, järjestetään viikonloppuna Karjurock. Olen ostanut lipun lauantaiksi. Onneksi ei tarvitse kukkua yömyöhään. Keski-ikäisen prime time -aikaan esiintyvät putkeen Eppu Normaali, Meiju Suvas ja Frederik. Eput aloittavat 15.30. Meijusta vielä pakkoa sanoa, että siinä on nainen, jolla on upea ääni! Kunpa vain joku tekisi hänelle parempia lauluja. Menee hukkaan noin.

Aion ottaa oman tuolin mukaan, mies vähän vastusti ajatusta, hänestä noloa, mutta minä en seiso pellolla yhteen pötköön tuntikaupalla, enkä usko että mieskään, sen verran selkäkipuinen. Vastasin että nolompaa on yrittää esittää nuorempaa kuin on; siis tuolit tulee. Ja eväskoppa, missä mansikoita, eväsleipiä, vessapaperia, käsidesiä.

Mies tuli muuten juuri metsästä, oli löytänyt kanttarelleja ja pari tattia. Ihanaa, ne eivät sentään vielä ole kuolleet sukupuuttoon, mutta kyllä ovat sienisadot pienentyneet vuosien saatossa.

Siis tällaista vanhenevan ihmisen ruikutusta; kyllä oli ennen paremmin! Mutta siinä mielessä oli; verkoilla sai kampelaa vielä 90-luvun alussa mökkirannasta. Ja haahkapesueet kurvailivat rannoilla, siitä ei ole edes niin kauan. Ja ennen minäkin uin, joka aamu. Kerran olen jopa vesijuossut vastapäiseen saareen; hullu! Tänään kävin aamu-uinnilla. Taisi olla toinen kerta tänä kesänä. Kyllä on köppästä! Ja köppäsemmäksi menee! No can do.


Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s