Typy-auto

Keväällä kuollut veljeni harrasti vielä terveenä ollessaan autoja. Hän osti vanhoja, huonokuntoisia ja kunnosti niitä. Oli oikein pätevä ja kätevä käsistään.

Kun veli kuoli, häneltä jäi kolme autoa: vanha, 60-luvun alkuvuosilta peräisin oleva Mersu (sama Mersu toimi vuonna 1994 hääautonamme, veli kuskina), kullanvärinen Oldsmobile ja punainen Jaguar, vuosimallia 2007. Ja koska meitä jäljelle jääneitä sisaruksia oli sopivasti juuri kolme, saimme perinnöksi jokainen yhden auton. Minä Jaguarin.

Jaguarissa oli lommo etupuskurissa. Vuosi sitten veli tönäisi toista autoa parkkipaikalla. Poliisi tuli paikalle ja huomasi että kaikki ei ole kunnossa; veljen jalat eivät kanna. Tuli lähtö sairaalaan ja tutkimuksiin. Kortti lähti. Veli laittoi auton seisontavakuutukseen ja jätti lommon korjaamatta.

Nyt lommo on korjattu, auto katsastettu ja otettu käyttörekisteriin. Kävin hakemassa auton kotiin. Ristin sen Typyksi, kun rekisterinumero on TYP-xxx.

Auto ilmensi hyvin veljen alennustilaa. Aina aikaisemmin hänen autonsa olivat tiptop-kunnossa. Todella siistejä ja vastapestyjä, aina. Nyt takaistuimelta löytyi likainen pyyhe – en todellakaan halua tietää lian alkuperää – peräkontissa oli tyhjä olutlaatikko ja tyhjiä maitopurkkeja. Ilmeisesti oli ollut viemässä roskia, kun parkkipaikkaepisodi tapahtui. Lattioilla oli paljon hiekkaa ja kiviä, ja kuljettajan puoleinen ovi mustana kahvan kohdalta.

Kävin ostamassa Tolua, ikkunanpesuliuosta, talouspaperia, mikrokuitupyyhkeitä ja jynssäsin auton puhtaaksi. Hansikaslokerosta löytyi pari cd:tä, countrya ja bluesia. Pistin soimaan. Kotoa olin ottanut mukaan veljen valokuvan, laitoin sen kojelautaan. Veljen aurinkolasit roikkuvat vielä taustapeilistä.

Autokorjaamo, mistä auton hain, sijaitsi aivan hautausmaan vieressä. Juuri sinne hautausmaalle on haudattu isovanhemmat, vanhemmat ja nyt viimeksi vanhempieni viereen veli. Kurvasin Typyllä ensimmäiseksi hautausmaalle. Kastelin kukat haudoilta, ja kävin tervehtimässä veljeä. Kerroin, että olen nyt hakemassa hänen vanhaa Jaguaria itselleni, että se on nyt sitten minun, onhan se ok? Kaipa oli.

Siitä onkin kauan aikaa, kun minulla on viimeksi ollut oma auto. Ennen naimisiin menoa. Siitä pitäen autot ovat olleet miehen työsuhdeautoja tai muuten hänen omistuksessaan olevia. Nyt minulla on auto omissa nimissäni. Se tuntui yllättävän ihanalta! Vapauttavalta! Tuntuu ihanalta ajaa omalla autolla! Ikään kuin itsenäisyyteni olisi jotenkin lisääntynyt. Yllättävä, positiivinen vaikutus.

Typyn neitsytmatkalla minulla oli matkaseurana ystävä. Ajelimme pitkin Keski-Suomea kuin Thelma & Louise konsanaan. Cd:ssä lauloi Dolly Parton Country road, take me home, to the place, I belong, West Virginia… Ei menty West Virginiaan, mentiin Mänttään. Välillä pistäydyttiin uimaan, vaikka uimapukuja ei ollut, täytettiin vesipullot oikealla lähdevellä. Mänttään päästyämme majoittauduimme Klubille ja seuraavana päivänä kierrettiin kaikki mahdolliset taidenäyttelyt. Erityisesti tykättiin Olli & Buglan -aiheisesta näyttelystä, sekä nykytaiteen myyntinäyttelystä Pekilosta.

Typystä tulee retkiauto. Sillä ajellaan kivoille retkille mielenkiintoisiin paikkoihin. Hansikaslokeroon laitan matkapäiväkirjan. Siihen kirjataan tiedot reissuista. Ostoslistassa on punaiset ajohanskat ja punainen Chanelin huulipuna. Olisin ostanut Tokmannilta Lumenea, mutta ystävä sanoi, että kyllä tässä kohtaa pitää olla Chanelia. Näinhän se on! Huulipuna ja hanskat tulevat kuulumaan Typyn vakiovarustukseen. Ja ehkä takakonttiin tulee picnic-kori, missä samppanjalasit valmiina. Ehkä aloitan Typylle oman Instagram-tilin, mihin voin laittaa kuvia retkistä.

Toivottavasti Typyllä ja minulla on edessämme monta yhteistä vuotta ja kilometriä! Monta hauskaa ja mielenkiintoista reissua. Seuraava tulee olemaan reissu Turkuun, musiikkijuhlien päätöskonserttiin kuun lopulla. Ja no sitä ennen taitaa tulla reissu kummitädin uurnanlaskuun, kyllä sinnekin menen Typyllä.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s