Lääkäripuhetta

Mökkinaapuri, aktiivinen ja reipas 76-vuotias rouva, oli närkästynyt lääkärissäkäynnin jälkeen. Lääkäri oli kirjoittanut epikriisiin: Puhuu paljon, pitkiä lauseita. Naapurini tuntien voin kyllä hyvin uskoa, että diagnoosi oli täyttä totta, mutta silti se tuntui potilaasta itsestä epäasianmukaiselta ja mitenkään hänen vaivoihinsa liittymättömältä huomiolta.

Ystävällä oli soittoaika terveyskeskuslääkärille. Puhelun jälkeen ystävä sadatteli että tämä ei nyt mennyt yhtään putkeen, koska lääkäri oli sama kuin keväällä. Kysyin, että mitä silloin oli tapahtunut. Ystävä oli mennyt lääkärin luokse valittamaan erilaisista, sekalaisista oireista, joiden arveli johtuvan vaihdevuosista. Kuukautiset olivat loppuneet puoli vuotta aiemmin. Käynnin jälkeen ystävä meni omakantaan tutkimaan, mitä lääkäri oli käynnistä kirjannut: ”Kuin satuja kuuntelisi.” Nyt ystävä joutui kertomaan samoja satuja samalla lääkärille.

Ehkä olisi meille potilaille parempi, kun emme saisi luettavaksemme kaikkia lääkäreiden ylöskirjaamia ajatuksia meistä ja vaivoistamme. Itse en ainakaan välttämättä tahtoisi tietää, ovatko omat tulkintani oireista lääkärin mielestä ”satuja” tai esitänkö ne hänen mielestään liian pitkinä lauseina.

Toisaalta, mukavia ja toisenlaisia esimerkkejä on myös saatavilla. Keväällä/kesällä tutkittiin suolisto-ongelmiani. Epikriisi saapui kotiin. Luin statuksen. Se alkoi: ”Hoikka rouva. Anus siisti.”

Teini aina jaksaa huomauttaa minulle vatsan seudulle ilmaantuneesta möykystä. Nyt menin ylpeänä miehen ja pojan luokse lääkärintodistus kädessä. Katsokaapas tätä, minullapa on ihan lääkärin kirjoittama todistus siitä, että olen hoikka! Turha yrittää muuta väittää!

Eräs ystävä, +60v. kävi myös lääkärissä. Hänelle lääkäri oli luvannut pitkää ikää. ”Tulette elämään pitkään”. Ystävä oli vielä tarkentanut, että voiko lääkäri varmasti tämän luvata. Kyllä kuulemma.

Toivottavasti lääkäri ei yhtä auliisi kerro päinvastaisista ennusteista. Ei ehkä olisi kiva kuulla että tulee elämään ”lyhyeen”. Vaikka ehkä juuri tuo tieto olisi sitäkin tärkeämpi kuulla. Ehkä potilas vielä ehtisi vaikuttamaan asiaan parantamalla elintapojaan.

Summa summarum, kun menet lääkäriin, puhu lyhyitä lauseita, älä sepittele. Parhaimmassa tapauksessa saat mukavan elinaikaennusteen ja puhdas-anus-statuksen.

Normaali

4 kommenttia artikkeliin ”Lääkäripuhetta

  1. Minua myös ilahdutti muutama vuosi sitten kun lääkäri oli kirjoittanut, että ”potilas antaa itsestään asiallisen vaikutelman”. Peli ei ole menetetty!

  2. MHL sanoo:

    Minullekin on kirjattu epikriisiin ”puhuu lauseita” ja ”asiallinen rouva” 🙂 Tuollainen kuulostaa meistä potilaista hullunkuriselta, mutta terveydenhuollon ammattilaisille se voi kertoa tärkeitä asioita potilaan tilan vakavuudesta. Omalla kohdallani nuo kirjaukset tarkoittivat selkokielellä, että raju nokkosihottuma ei ollut onneksi turvottanut kurkkuani umpeen (jolloin en olisi kyennyt muodostamaan lauseita ja tuskin olisin muutoinkaan käyttäytynyt kovin asiallisesti).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s