Olen kateellinen

Aijaijai! Tunnen kateuden piston sydämessäni. Se ei ole minulle normaalia, en yleensä tunne kateutta, en halua hahmottaa maailmaa mitä-minulta-puuttuu -näkökulmasta. Se on hyödytöntä.

Sitä paitsi, usein ei kuitenkaan vaihtaisi omaa elämäänsä toisen ihmisen elämään, vaikka se vaikuttaisi miten glamööriltä. Yleensä loppupäätelmä on, että oma elämä on juuri minunlaistani, omannäköistä ja -oloista, minulle täydellistä. Eletyn elämän varrella on tehnyt valintoja, jotka ovat sulkeneet ovia ja avanneet toisia, ja johtaneet minut tähän, missä nyt olen ja miten elän. Olisin voinut valita myös toiset ovet, mutta valitsin nämä. Siitä on tullut minun tieni.

Mutta Maalle-lehden tilauksen minun täytyy lopettaa silkasta kateudesta. En kestä katsella kuvia vanhoista, kunnostetuista hirsitaloista maaseudulla, rönsyilevistä puutarhoista ja vanhoilla astioilla katetuista pöydistä, jotka tuntuvat kutsuvat ystäviä kiireettömään iltaan pöydän ääreen. Pihalta poimitut kukat kannuissaan, itsekasvatetut tomaatit kulhoissa, itse puu-uunissa paistetut leivät pellavaliinojen alla.

”Ruokailuhetket ovat tärkeitä. Koko perhe istuu ruokapöydän ääreen syömään yhdessä ja juttelemaan päivän tapahtumista. Jessica haluaa painottaa, että ei tarvitse matkustaa maailman ääriin nauttiakseen arjesta, sillä saman voi tehdä kotona ihan joka päivä.” Touché! Koko perhe saman pöydän ääressä on meillä vain kesälomalla, eikä silloinkaan joka päivä. Ei vain ole nälkä samaan aikaan.

”Täällä asuttujen reilun kymmenen vuoden aikana Erkki on kehittynyt varsin taitavaksi timpuriksi. Remontin lisäksi hän on tehnyt meille ihania huonekaluja, joista ehdoton suosikki on makuuhuoneen iso vaatekaappi. Siihen käytettiin verannan vanhat ikkunat.” Touché! Minun miehestä ei ole kehittynyt 25 avioliittovuoden aikana timpuria. Ja tori.fi stä ostamani pikkuruutuiset ikkunat, joista piti rakentaa kasvihuone, ovat vieläkin entisöimättä.

Myös Mårten Porvoosta on loistotimpuri. Hän teki vaimolleen Jessicalle joululahjaksi skaffer-kaapin keittiöön. Jessica ja Mårten asuvat Porvoon maaseudulla talossa, joka on Jessican äidin lapsuudenkoti. Jessica ja Mårten ”toteuttivat vuosia kestäneen unelmansa yhdessä”. Touche! Onko meillä yhteisiä unelmia? Joskus tuntuu että toteutan vain omiani.

Månan veranalla on sydän, jossa lukee ”Tämän talon pomo on äiti”, mutta ”se ei pidä paikkansa, koska tässä kodissa kuuntelemme toinen toisiamme”. Touché! Olenkohan minä vähän liian pomo meidän perheessämme? Kuuntelemmeko kylliksi toisiamme? Kuuntelevatko ihmiset, jotka asuvat hirsitaloissa maalla pellon reunalla enemmän toisiaan, kuin me täällä kaupungin vilinässä, joille luonto on valkoposkihanhi ja lehmuksista loppukesäisin tippuva autot tahraava kirvamönjä?

Sitten nämä puutarha-asiat. Ihmiset, jotka heittivät keväällä ohi kulkiessaan siemenen johonkin pihalle unohtuneeseen ruukkuun ja kas, nyt siinä kasvaa kukoistava kurpitsa, tuottoisa tomaatti tai kukkea kukkapuska. Touché, touché, touché! Helpommin voitan Eurojackpotissa päävoiton! Kasvit inhoavat minua. Ne kukoistavat, kun en ole paikalla. Ja yleensä mikään siemen ei idä kauttani. Eihän edes lapsi saanut alkuaan luonnollisesti, piti käydä laboratoriossa avittamassa asiaa.

Synkeät sunnuntaiset ajatukset. Lopetan Maalle-lehden lukemisen. Ehkä koko lehti on maaseudun onnellisuuspropagandaa, eikä erkkiä, mårtenia ja jessicaa ja månaa ole oikeasti olemassakaan. Tai sitten elämä heillä on kuin Carl Larssonin kuvissa. Ei vastaa todellisuutta. Koko kuvaa ja tilannetta ei voi tietää.

Miten vain. Parasta keskittyä omaan elämään, omassa kuplassa. Eräällä ystävälläni on kateuden piston tuntiessaan, ja sen aiheuttajaa omaan tilanteeseensa vertaillessa, tapana lopulta kohauttaa harteitaan ja tokaista tyytyväisenä ”Hyvä kun on tuollainenkin” . Näin se on, oma on riittävän hyvä.

Täydellistä elämää ei ole – paitsi Maalle-lehdessä.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s