Mikä mummo

Kävin uimassa yhdessä Lauttasaaressa asuvan ystäväni kanssa. Siellä siirtolapuutarhamökkien takana on kiva uimapaikka. Kauniit kalliot, kimaltava meri, ei kuulu liikenteen melu, ei tunnu siltä että olisi kaupungissa. Arkipäivisin koulujen alettua ja kesälomien päätyttyä paikka on varsin hiljainen. Heinäkuussa on kuulemma toisin. Kalliot täynnä aurinkoa ottavia ihmisiä.

Paikalla oli vain yksi mummo, 84v. ja me, kaksi +50 naista. Harmaahapsinen, polkkatukkainen, ruskettunut ja hoikka mummo oli pyöräillyt paikalle, puki pinkit bikinit päällensä ja meni uimaan. Ui pitkään ja minun mielestäni aika kaukana rannasta. Kysyin, eikö pelkää, että alkaa vetämään suonta. ”Sitten pitää vain kellua selällään”.

Vaihdoimme vaatteita samalla penkillä. Mummo ei istunut alas. Shortsit sujahtivat jalkaan seisten. Tasapaino ilmeisen kunnossa.

Mummo kertoi että varsinaisesti harrasta liikuntaa, mutta viettää liikkuvaista elämää. Asuu neljännessä kerroksessa, ei käytä hissiä. Kävelee ja pyöräilee matkat.

Keskustelimme marjojen pakastamisesta. Kohta kannattaisi ostaa puolukat, ennen kuin hinnat nousevat. Mummo pakastaa puolukat pusseihin. Survoo tehosekoittimella satsin kerrallaan ja syö Valion pehmeän rahkan kanssa. Esko Aho oli ollut Kannuksen Kennedy, mutta silmäluomileikkauksen jälkeen sille oli tullut jäniksen silmät. Nyt Ahon look on parantunut, kun silmäluomet ovat alkaneet taas roikkua, mummo tiesi kertoa.

Uimarannan mummo on pari vuotta anoppia nuorempi. Anopilla ei ole mitään sen suurempaa sairautta; sydämen vajaatoimintaa ja polvet leikattu. Jossakin vaiheessa anoppi jäi sohvalle, lopetti liikkumisen. Nyt hän ei enää pysty kävelemään itsenäisesti. Ei pääse ylös sohvalta istumaan ilman apua. Ei saa villasukkia jalkaan ilman apua. Ei pääse vessaan ilman apua. Ei ulkoile, ei edes halua ulos. Ei tänään, tänään huimaa, limaa tulee vielä keuhkoista, on nukkunut huonosti, on liian kuuma/kylmä/tuulista. Ikkunan edessä on aina alasvedetyt päiväverhot. Elämä on kutistunut sohvalle. Muisti toimii, mutta mieli on kärttyisä, kieli kuin puukko. Anopin luona ei ole kiva käydä, sen jälkeen on itsekin kärttyisä.

Ulkona kesä on kauneimmillaan. Loistopäivä mennä uimaan. Raikastautumaan ihanasti viileentyneeseen veteen. Minä vuonna anoppi on käynyt viimeksi uimassa? Kymmenen vuotta sitten? Milloin pakasti viimeiset marjat? On elossa, mutta ei elä.

Kävelemme ystävän kanssa rannalta polkua pitkin mietteliäinä. Minkälaisia mummoja meistä tulee, jos tulee? Uimassa käyviä bikinimummoja vai onko verhot laskettu alas?

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Mikä mummo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s