Kuumat hyökyaallot, ellei peräti hurrigaanit

Kaikella todennäköisyydellä en tule koskaan kidutetuksi, ja hyvä niin, mutta jos näin kävisi, minusta ei kyllä sankaritarinoita kirjoitettaisi. Olisin valmis välittömästi tunnustamaan ihan mitä vain vaaditaan, ja laittamaan nimeni minkä tahansa paperin alalaitaan. En ole hyvä kitumaan!

Tähän tulokseen olen tullut kärsittyäni yhä pahenevista ja lisääntyvistä yöllisistä vaihdevuosikuumotuksista ja valvomisista. Olen aivan valmis nostamaan kädet ylös ja luovuttamaan! Estrogeeniä tänne ja sassiin! Eläköön lääketiede! Kaikki keinot käyttöön.

Herään kolme kertaa yössä litimärkänä. Riisun yöpuvun, juon vettä ja valvon. Silmänaluset tummuvat kuin höylätty lehtikuusi auringossa.

Miten ihmeessä naiset, jotka tekevät vaativaa työtä, jaksavat tämän elämänvaiheen? Kaikki kunnia heille! Miten Angela Merkel on aikoinaan pärjännyt? Itse olisin vissiin poistunut paikalta ovet paiskoen ja sanonut että pitäkää eeuunne, ihan sama montako miljoonaan siirtolaista tänne änkeää ja mitä niille tehdään, ja ihan on sama sekin, kaatuuko Kreikan, Italian ja vaikka kaikki Etelä-Euroopan pankit, minua hikoiluttaa ja väsyttää ja kiukuttaa, minua ei huvita, menkää pois tai minä menen, niin menenkin, heippa.

Viime yönä valvoessani katselin Yle Areenalta ”Vaihdevuodet – ne tulevat sinullekin” ohjelmaa. Ajatelkaas, että ihminen on lähes ainoa nisäkäs, jolla on vaihdevuodet. Ainoastaan maitovalaalla ja mikä toinen valas se nyt oli?, joku pallopäävalas(?), niillä on myös vaihdevuodet. Mutta sitä asiantuntijakaan ei tiennyt, onko maitovalaalla kuuma tai mielialavaihteluita. Tosin mielialaongelmat eivät asiantuntijan mielestä välttämättä liity varsinaisesti vaihdevuosiin vaan muihin tämän ikävaiheen haasteisiin.

Koska oma äitini on jo kuollut, en voi häneltä kysyä vaihdevuosista, mutta minulla on mielikuva äidistä, jolla oli kuuma, joka oli väsynyt, joka nukkui päiväunia ja valvoi aamuöitä, joka ei hymyillyt ja joka selvästi piti kiukkua sisällään. Kuulostaa ihan minulta itseltäni! Äidin kuukautiset jatkuivat ja jatkuivat, eivätkä meinanneet millään loppua. Oman mielikuvani mukaan äidin vaihdevuosia kesti vuosikausia, oman murrosikäni verran. Hankala yhdistelmä – tyttärellä murrosikä, itsellä vaihdevuodet – se ei varmasti ollut helppo ajanjakso äidille.

Olen siis valmis luopumaan luomuvaihdevuosielämästä. Olin ajatellut ottaa ikääntymisen vastaan iloiten ja siitä jopa nauttien. Mutta en ottanut huomioon että se tarkoittaisi huonosti nukuttuja öitä, kuumuden, jäykistyneet nivelet, kuivuneet limakalvot ja sydämentykytykset vielä sietäsin, mutta en nukkumattomia öitä.

Kädet ylös antautumisen merkiksi; varaan ajan gynekologille.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s