Kädentaidot on uusi metsä

Taidan olla uutisajatustenlukija. Sunnuntaina pidin miehelle automonologia aiheesta harrastusbusiness ja erityisesti niiltä puuttuvat toimitilat. Tänään luin samaa aihetta liippaavan artikkelin Hesarista. Monet harrastuspiirit ja urheiluseurat kärsivät tilojen puutteesta. Erilaisille kursseille on tulijoita jonoksi asti, mutta ei ole tiloja, missä kursseja pitää.

Lauantaina olin työvuorossa Unisefin Tyhjä Kulho -tapahtumassa. Se on kerrassaan kiva tapahtuma, mihin työpanoksensa antavat keramiikkataiteilijat, ravintolat ja muusikot.

Keramiikkataiteilijat tekevät kulhoja, joita voi ostaa 25 euron hintaan. Ravintolat ovat valmistaneet keittoja, joita saa syödä ja muusikot vastavaat musiikista. Mukava tapa syödä lauantailounas, samalla saa hyvän mielen itselle ja ihmisten elämä Afrikassa kohentuu.

Ruokatauolla juttelin keramiikkataiteilijan kanssa, joka pitää kursseja Kalliolan opistolla. Hänellä on juuri alkamassa uusi kurssi. Kysyin, onko paikkoja vielä jäljellä, ei ole, jonoa on. Ei ole tiloja järjestää kursseja enempää. Keramiikkatyöt vaativat myös paljon säilytystiloja, mikä aiheuttaa oman haasteensa toimitiloille.

Sama tilanne on monella muulla. Kursseja olisi myös kiva voida järjestää päivisin, eikä aina vain iltaisin ja viikonloppuisin. On paljon ihmisiä – vuorotyöläisiä, pätkätyöläisiä, eläkeläisiä, pitkäaikassairaita – jotka osallistuisivat mielellään päivätoimintaan, mutta monet opistojen kurssit järjestetään kouluilla, eikä niitä ymmärrettävästi voi käyttää kuin iltaisin ja viikonloppuisin.

Kun ihmisten innokkuus tavarakulutukseen on – tai ainakin pitäisi olla – vähenemään päin, luulisi että se aika, mikä ennen on mennyt kauppakeskuksissa vaelteluun, pitäisi voida käyttää jotenkin muuten, ohjata kulutusta/toimintaa muualle. Nythän on jo todettu että kansallispuistojen käyttö on lisääntyt merkittävästi. Tästä oli juuri iltauutisissa. Sen sijaan että mentäisiin kauppakeskukseen hampurilaisbaariin, mennään metsään nuotiolle paistamaan soijanakkeja.

Harrastusbusiness voisi olla kasvava ala. Erilaiset taide- ja liikunta-aineet, lyhytkestoiset kurssit ja tapahtumat, missä opetellaan kädentaitoja. Mutta tänne rakennetaan vain lisää kauppakeskuksia! Redi avattiin viime vuonna, nyt kohta valmistuu Tripla. Mitenkähän käy? Riittääkö niihin asiakkaita?

Samalla kaupungilta vapautuu toimitiloja. Sunnuntaina matkalla Gallen-Kallelan museolle ohitimme autioituneen Lastenlinnan. Mitähän toimintaa siihen on tulossa? Juuri tässä kohtaa aloitin automonologini aiheesta. Autossa on kätevä alkaa paasata. Kuulija ei pääse pakoon ja takkuava liikenne lisää mukavasti adrenaliinia omassa kehossa. Siitä saa kivasti pökköä pesään.

Mielestäni olisi hienoa, jos Lastenlinnaan tai johonkin muualle voitaisiin tehdä harrastusbusinesskeskus. Olisihan se tietenkin vielä hienompaa, jos harrastustoimintaan olisi olemassa fiksut, puhtaat ja asianmukaiset tilat, eikä niin että ne ovat jotain pölysiä, homeisia jämätiloja. Kunnon liikuntasalit, tanssisalit, siistit pukuhuoneet, helposti puhtaana pidettävät keittiöt ruokaharrastajille, uunit ja vesipisteet keramiikan tekijöille ja savenvalajille, verstaat puutyön tekijöille.

Metsästä on on ”koohkattu” pitkään. Naistenlehdet ovat täynnä henkilöhaastatteluita, missä haastateltavat kertovat metsän merkityksestä hyvinvoinnille. Tuntuu että puoli Suomea on metsässä kävelyllä tai juoksemassa ja loput sienessä ja marjastamassa. Taide ja kädentaidot voisivat olla uusi metsä. Käsillä tekeminen, se että oppii tekemään jotakin omin käsin, on varmasti yhtä terveellistä ja henkistä hyvinvointia lisäävää kuin metsässä vaeltaminen.

Tässä olisi kyllä busineksen paikka! Entisestä Marian sairaalasta on tullut menestyvä kasvuyrityskeskus. Samalla tavalla johonkin pitäisi saada harrastusbusinesskeskus. Paikka, missä järjestetään kursseja. Kaapelilla ja käsittääkseni myös kai Lapinlahdessa on verstastiloja eri alojen taideyrittäjille. Mutta nyt me muut – suuri yleisö – tarvitsisimme tilat harrastaa. Ja huom. puhtaat, siistit tilat!

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s