Miina Äkkijyrkkä ja Kalevalan Louhi

Taiteilija Miina Äkkijyrkkä viettää 70-vuotissyntymäpäiviään, elämäkerta on ilmestynyt, ja nyt häneen törmää monissa medioissa. Maria Veitola oli Miinan luona yökylässä, ja kampaajalla luin uusinta Gloriaa ja sielläkin oli Miina.

Äkkijyrkkä on kotoisin samalta kylältä kuin appivanhempani eli Sonkajärveltä, mutta on heitä 15 vuotta nuorempi. Sukunimi oli kylläkin Loiva, mutta eihän se sovi hänen persoonaansa ollenkaan, Äkkijyrkkä on parempi ja kuvaavampi.

Hieno persoona! Ihailen pelottomuutta ja kykyä elää omannäköistä elämää. Se on ainoa tie onnellisuuteen. Glorian jutusta jäi erityisesti mieleen Miinan luonnehdinta siitä, miten taide syntyy. ”Se on kuin kakka, ei siitä tiedä, mitä sieltä tulee”.

Elämänkumppanina, äitinä tai muuten läheisenä Miina ei varmasti ole helppo ihminen. Tuollainen antautuminen taiteelle/kyytöille/omalle elämäntyylille vaatii sen laatuista ehdottomuutta että se on jo itsekkyyttä, eikä muiden ole siihen välttämättä helppo sopeutua, jää jalkoihin.

Miina tuli mieleen eräästä toisesta hahmosta. Kuuntelen Yle Areenalta ohjelmasarjaa nimeltä ”Kalevala palaa”. Suosittelen. Siinä oli yksi jakso Louhesta, Pohjolan emännästä. Tuli Miina mieleen. Louhi pisti kampoihin Kalevalan miehille. Ei antanut periksi. Hän oli oman Pohjolan valtakunnan matriarkka, omasi yliluonnollisia lahjoja ja oli ehtoisa emäntä.

Kalevalan miehet halusivat Louhelta aina jotakin; tyttäriä morsiamiksi ja ihmekone Sampoa. Louhi puolusti omaansa kynsinhampain ja sai Kalevalalan miesten vihat niskoilleen. Häntä haukuttiin portoksi, noidaksi ja ties miksi. Oli vihapuhetta siis jo silloin! Jakson kuunneltuani tuli mieleen, että pitäisi kyllä ihan Louhen takia lukea Kalevala – en voi sanoa uudelleen, en ole sitä koskaan lukenut.

Miehen sukupolvi on Kalevalansa koulussa lukenut, mutta minä 70-luvun kasvatti en. Pojan sukupolvi on lukenut osia Kalevalasta, mutta ei kokonaan.

Meillä on kirjahyllyssä Kalevala cd-boxi. Ostin sen odotusaikana äitiyden ja lapsenkasvatuksen suuruudenhulluudessani. Ajattelin että kuunneltaisiin Kalevala autossa cd:ltä, lapsi sivistyisi ihan huomaamattaan vaipoissaan. Ei se niin mennyt, Titi-nalle ja Frööbelin palikat siellä soi. Vieläkin puistattaa ne – ja naurattaa oma Kalevala-idea. Mutta nyt voisinkin kaivaa Kalevala-cd:t kirjahyllystä, ottaa keskeneräisen virkkuuhomman ja yhdistää nämä kaksi tekemätöntä asiaa. Voisi olla ihan hyvä kombo.

Paitsi että eihän meillä ole enää cd-soitinta. Pitääkö mennä autoon istumaan ja virkkaamaan? Ehkä Kalevala löytyy luettuna netistä, ryhdyn etsimään. Olisi kyllä myös kiintoisaa lukea Kalevalaa nykysuomeksi. Sellainen versio on olemassa. Kalevala is booming ja Louhi minun suosikkini!

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Miina Äkkijyrkkä ja Kalevalan Louhi

  1. Miina Äkkijyrkkä tosiaan on kun Louhi. Hyvä rinnastus – hän on taidemaailmassa erityinen. Rakastan hänen töitään. – Muuten, Kalevalaan tutustumisen voit aloittaa myös Kunnaksen Koirien Kalevalasta. Ainakin on hilpeällä mielellä kun eteneee siitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s