Talous ei pidä rauhasta ja hiljaisuudesta

Ajoin töihin ”aamuruuhkassa”. Normaalisti länsiväylä olisi ollut tukossa, nyt huristelin lähes tyhjillä teillä. Ei mitään jonoja missään. Absurdia.

Nyt kryptassa, missä normaalisti aamuisin on mummojen tuolijumppa ja illalla kirjallisuuspiiri, säilytetään postin sähköskootteria ja sen peräkärryä, jolla toimitetaan ruokakasseja niitä tarvitseville.

Puhelin soi neljä kertaa. Tietokoneohjelmasta katsoin, tapahtuisiko jotakin. Ei tapahtuisi. Puuseppä tuli katsomaan rikkinäisiä kirkon penkkejä, jotka menisivät korjaukseen. Nyt on hyvä aika korjata paikkoja.

Humalainen halusi päästä vessaan. Kevätaurinko paistaa, satunnaisia janoisia kerääntyy kirkon rappusille nauttimaan säästä. Hätähän siinä tulee.

Kiinteistöhuollon ihminen marssi edestakaisin alttarin edessä ja puhui kännykkäänsä. Lopulta menin sanomaan, että voisitko puhua puhelimessa jossakin muualla. Tässä kohtaan kun yleensä puhutaan vain Jumalalle.

Normaalina työvuorona askeleita kertyy 10.000. Nyt 2400. Kävijöitä olisi ollut tuhat, nyt kolmekymmentä.

Tavallisia asioita arvostaa eri tavalla. Työtoverin kanssa jutustelu tuntuu luksukselta. Työpaikan pahanmakuinen kahvi ei maistu niin pahalta ollenkaan. Kenelläkään ei ole kiire.

Mihin ja miksi meillä olikaan kiire ennen?

Kuka sanoi; rauhan minä annan teille. En minä anna niin kuin maailma antaa.

Nyt täällä on rauha.

Mutta talous ei pidä rauhasta. Talous tykkää toiminnasta, melusta, liikkeestä ja kulutuksesta.

Mistä löytyisi tie ulos? Sellainen, joka pitäisi kulutuksen tarpeellisessa, pois liikakulutuksesta, siitä joka tuhoaa luonnon ja vie meiltä elämisen rauhan, mutta toisi toimeentulon jokaiselle? Kuka keksisi, miten voisimme elää tästedes näin. Rauhassa.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s