Lukunarkolepsia

Nukuin eilen kahdeksat päiväunet.

Johtui siitä että kävin kirjastossa. Minulla on lukunarkolepsia. Itsekeksimäni tauti, mutta kyllä varmaan sitä muutkin sairastaa, en voi olla ainoa ihminen maailmassa. Heti kun luen, nukahdan. Se on sietämätöntä, ja haittaa merkittävästi kirjallisuuden käyttöä. Lehtiä pystyn lukemaan nukahtamatta.

Nukahtelun takia on vaikea, joskus jopa mahdotonta, pysyä juonessa mukana. Tämä vaiva on ollut minulla miltei aina, tai ainakin 90-luvulta. Huomasin sen, kun opiskelin valtiotieteellisessä viestintää. Tenttikirjojen lukeminen oli haastavaa. Nukahtamiseen ei vaikuta edes asento. Nukahdan yhtä näppärästi istualleni, tai vatsalleni kyynärpäiden varaan. Seisaalleni en ole vielä nukahtanut, mutta lukeminen seisoaltaan on epämielekästä.

Yhdeksännen kerran nukahdin yöunille. Viime sanoikseni olin sanonut, että pitäisi mennä vessaan.

Kirjasto oli ensimmäistä päivää auki sitten koronakevään. Hyllyt olivat pulleina kirjoja, oli mistä valita. Mutta en viitsinyt jäädä pitkäksi aikaa valintoja pohtimaan, oli sen verran porukkaa. Nappasin kahden viikon laina-aika hyllystä kannen ja nimen perusteella kolme kepeänoloista kirjaa: Sofia Lunbergin Tapaa minut tammen alla, Anre Acimanin Etsi minut ja Ruth Hoganin Kadonneiden tavaroiden vartija. Lundberg on nyt luettu, yhdeksän unen taktiikalla plus yöunet. Aamulla luin loppuun. Oli riippumattokirjaksi kelpo. Paitsi että ei minulla ole riippumattoa. Tai on, mutta en taida olla riippumattoihminen. Olen puutarhakeinuihminen.

Tilasimme netistä uuden puutarhakeinun. Edellinen, 90-luvulla hankittu, meni kaatopaikkakuormassa pari kesää sitten. Viime kesä oltiin ilman. Nyt huomattiin että ei voida olla ilman puutarhakeinua. Siinä on kiva köllötellä, antaa tuulen keinuttaa. Hyvä paikka nukkua päiväunia, kirja kopsahtaa päähän. Toimitusaika on 4-6 vuorokautta, joten ehkä jo viikonlopuksi sen saamme. Löytyi nostalginen 70-luvun kukkakuoseja jäljettelevä malli. Runko on samanlainen kuin entisessä, metallinen.

Tänään pitäisi saapua pojalle sänky ja patja Ikeasta. Poika on nukkunut tähän asti vanhassa armeijan kerrossängyssä. Yläpedillä on vaatteet ja tavarat, poika alapedillä. Jo viime kesänä kysyin, olisiko aika hankkia isompi sänky. On nimittäin aika kaponen malli. Täytynee laittaa kerrossänky myyntiin nettikirppikselle. Jos jollekin kelpaisi.

Kissa on pyydystänyt yhden myyrän ja yhden metsähiiren. Hiiren toi sisälle. Yritin selittää, että kiitos vain, mutta ei tarvitse meille ruokaa tuoda. Onneksi kissa on vanhentunut sen verran että ei enää ramppaa yöllä ulkona. Nukkuu mielellään sisällä lämpimässä. On jättänyt yövöyhkäämiset nuoremmille. Ei tarvitse enää herätä yöllä päästämään kissaa sisään ja ulos. Toinen vaihtoehto oli jättää ikkuna auki, mutta sitten oli itikoita, ja heräsi niihin.

Yöt ovat rauhoittuneet myös koska en ole herännyt kuumiin aaltoihin. Ykskaks tajusin, että minulla ei ole ollut kuumia aaltoja vähään aikaan, ehkä viikkoon? Toivottavasti eivät palaakaan.  Olisihan se suurenmoista, jos selvisin vain yhdellä vuodella!

Meri on tyyni. Ohi ajelehtii haahkaseurue. Siihen kuuluu kolme aikuista ja kuusi poikasta. Kulkevat tästä ohi pari kertaa päivässä. Samoin joutsenpari, jolla kuusi poikasta.

Nyt on kolmas vöyhkäämätön päivä alkamassa. Aika kuluu hitaasti, kun ei tee mitään. Yllättävän hyvin olen osannut olla puuhaamatta. Männyn siitepölyä pitäisi pestä pois terassilta ja kaiteilta, mutta en pese. Sitä paitsi ulkohanan sulkulaite on kadonnut, ei saada vettä letkuun.

Mies virvelöi hauen. Verkkoja ei ole laitettu, kun miehen selkä on niin hajalla, ja minulla leikkausarvet. Mutta hauki! Se on niin hyvää!Mies osaa perata niin että ei jää ruotoja. Tänä kesänä opettaa pojan. Nyt tulee lempireseptini Hei-hoi-parmesanhauki.

  1. Haukipalojen päälle suolaa ja valkopippuria. Palat puuteroidaan vehnäjauholla.
  2. Kastetaan kananmuna-dijonsinappimössöön.
  3. Kuorrutetaan parmesan-pankojauhoseoksessa. Korppujauho käy myös.
  4. Paistetaan voi-öljyseoksessa.

 

Tänään aloitetaan pilatestunnit. Tavoitteena saada miehen selkä kuntoon. Osallistuminen on pakollista. Minä ohjaan, sinä poljet, niin kuin tanssi matka käy.

 

 

 

 

 

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s