Sähkölaitoksen metsurienkeli

Puunkaato järjestyi yllättävällä tavalla.

Keittiön ja makuuhuoneen ikkunoista näkyy pelto ja sen takana kapea joki. Tontin raja kulkee pellon reunassa, vain muutamia metrejä talon seinästä.

Nautin avarasta peltomaisemasta. Se on rauhoittava ja kaunis, ja maisema muuttuu vuodenaikojen mukaan. Lainehtiva viljapelto on kaunein, mutta oma kauneutensa on säännöllisille vaoille äestetty pelto, jota peittää harmaa kuura ja joelta nouseva usva – niin kuin tänä aamuna.

Pari päivää sitten heräsin siihen että pellonreunassa kulki miehiä heijastinliiveissä ja turvakypärissä. Mittailivat ja tutkivat jotakin. Säntäsin ojan reunalle kyselemään, mistä on kysymys.

Suurin tulevaisuudenpelkoni on ollut, että paikallinen maajussi laittaa hanskat naulaan ja pellosta tehdään golf-kenttä. Ei minulla mitää golfia vastaan sinänsä mitään ole, mutta nimby! Not to my neighbour! En haluaisi katsella ruutuhousuissa puttaavia ja kärryjä työnteleviä ihmisiä. Haluan katsella autiota peltoa, missä silloin tällöin kulkee peura tai traktori.

Huoleni oli turha. Ei tule golf-kenttää. Olivat Carunan miehiä. Niiden sensorit olivat ilmaisseet että maahan vedetty sähköjohto oli siinä kohtaa peltoa liian ylhäällä. Johto pitäisi kaivaa syvemmälle. Menin tyytyväisenä takaisin juomaan aamukahviani.

Sitten tajusin. Sähköyhtiön miehillä on varmasti mukanaan moottorisaha. Hehän pätkivät puita alas sähkölinjojen läheisyydestä. Kun miehet tulivat takaisin lounastauoltaan, ryntäsin tiedustelemaan onnistuisiko puun kaato. Moottorisaha ei ollut mukana, mutta yksi miehistä lupasi ottaa sen mukaan ja hoitaa homman seuraavana aamuna.

Heräsin uuteen päivään koputukseen ulko-ovella. Menin tukka pystyssä yöpaitulissa avaamaan, siellähän se moottorisahamies oli. He olivat saaneet sähköjohtohomman hoidettua, mutta mies tuli vasiten hoitamaan puunkaadon. Oikea metsurienkeli!

Eipä aikaakaan kun pihlaja oli pätkinä maassa. Kylläpä tammi näyttääkin nyt ylhäisessä yksinäisyydessään komealta ja isolta. Taputin sen kylkeä ja kehoitin kasvamaan oikein upeaksi puuksi. Nyt on tilaa levitellä oksia. Mies ja poika aina naureskelevat tavalleni puhua kaikille: puille, taloille ja autoille. Mutta kyllä ne ymmärtävät.

Katselin muuttunutta pihamaisemaa – jännä miten paljon se muuttuikaan pelkästään yhden puun poissaolosta. Pikkulintu tuli kierrokselle ja istahti terassin kaiteelle. Tuli ikään kuin sanomaan että missä lintulauta viipyy? Se roikkui keväällä siinä juuri kaadetussa pihlajassa. Yöpakkaset ovat tulleet, pikkulinnulla oli nälkä.

Kävin hakemassa lintulaudan vajasta ja laitoin sen nyt tammen oksalle. Täytin auringonkukan siemenillä. Ole hyvä, pikku lintu.

ps. Loka-auto ei ole vielä käynyt. Mihinkähän se on jäänyt? Pitää laittaa tänään viestiä. Illalla tulevat vieraat. Kyllä niiden pitää päästä vessaan.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s