Keski-iän syvänne

Tutkimusten mukaan ihminen on tyytymättömin 44-vuotiaana.

” Kysymys on keski-iästä sinänsä, brittiläisen Warwickin yliopiston tutkija Andrew Oswald totesi USA Today -lehdelle.

– Kyseessä on keski-iän matalasuhdanne, joka ei kehity yhtenä vuonna ja mene ohitse seuraavana.

Oswaldilla ei ole ilmiöön yksinkertaista selitystä.

– Paras arvaukseni on, että ihmiset viimein oppivat luopumaan mahdottomista unelmistaan. He saavat odotuksensa tasolle, joka on mahdollinen saavuttaa, hän arvioi.

Oswald painotti kuitenkin brittiläiselle Daily Mail -lehdelle, että keski-iän masennusta esiintyy kaikenlaisilla ihmisillä.

– Jotkut kärsivät siitä muita enemmän, mutta aineistomme mukaan sen keskimääräinen vaikutus on merkittävä. Se vaikuttaa miehiin ja naisiin, sinkkuihin ja naimisissa oleviin, rikkaisiin ja köyhiin, lapsettomiin ja niihin, joilla on lapsia.

Rohkaisevaa on, että seitsemänkymppisenä — jos vain on fyysisesti kunnossa — ihmiset ovat keskimäärin yhtä onnellisia ja mieleltään terveitä kuin parikymppisinä.”

Artikkeli on ollut Iltalehdessä 29.1.2008. Mutta eipä kai tuossa asiassa ole vuosien saatossa tapahtunut muutosta.

Paitsi että en muista olleeni masentunut juuri tuossa tutkitussa 44-vuoden iässä. Ehkä siinä kohtaa tapahtui vähän liian paljon, mm. isäni kuoli, ja heti seuraavana vuonna äiti, ja oma lapsikin oli vielä pieni, ei niihin tunnetiloihin mahtunut masennusta.

Sen sijaan olen huomannut nyt, 53-vuotiaana, keski-ikäisyyden kuopan. Rämmin montun pohjalla, ja tuntuu että vaikka kuinka kiipeän, rojahdan pienestä takaisin pohjalle.

Nyt poika on 17, vuoden päästä täysi-ikäinen. En pysty katsomaan hänen lapsuuden kuvia, pientä kiharapäistä aina nauravaista poikaa, ja hoikkaa, rypytöntä itseäni! Tuntuu että kaikki oli silloin, nyt ei mitään, edessä oma tylsä, harmaa, linkuttava vanhuus ikuisessa koronakaranteenissa paperinaamareissa. Tympeää.

Jotenkin en nyt saa otetta tästä elämäntilanteesta. En näe sen etuja ja hyviä puolia. Lisääntyvää vapautta, äitiä ei aina tarvita, minulla on mahdollisuus käyttää aikaa omiin mielenkiinnon kohteisiin.

Olen vähän niin kuin elämän punavihersokea; tiedostan hyvien asioiden olemassaolon, mutta en näe niitä, en koe niitä, vaikka käsikopelolla tiedän, että siinä ne ovat. Tuntuu että en elä, vain olen.

Ei kai auta kuin kädet ristissä odotella muudin muutosta. Kai se sieltä tulee automaattisesti ja itsekseen niin kuin tämä elämän tuskakin. Ainakin tutkimuksen mukaan tulee.

Täytyy yrittää olla itselle hyvä. Tehdä niitä asioita, jotka tuovat hyvän olon ja virkeyden, muistaa napsia vitamiinejä, ulkoilla, liikkua ja nukkua riittävästi, harrastaa taidetta, osata rauhoittua.

Minusta meidät keski-ikäiset pitäisi marssittaa kaikki kriisiterapiaan neuvolaan. Eikä pahaa tekisi läheisillekään. Hehän meidän huonosta tuulesta eniten kärsivät. Vai auttaisiko ilokaasu? Jos siellä neuvolan kriisiterapiassa syvähengitettäisiin ilokaasua?

Jos sattumalta vilkaisee peiliin ohikulkiessaan, siellä on joku tuima muija, en tunne, en ainakaan tunnusta. Toisaalta ihan sama sikäli, kun ei sieltä paperimaskin takaa näe minkälaisella rutulla naamavärkki on. Mutta rumat rypyt tulee kyllä mököttäjälle.

No niin, Minna, sinunhan piti olla ilosofi, väkersit kipsityökurssilla hymytätipatsaita. Eihän se nyt käy laatuun tuommoinen pahanilmanlintuna liihoittelu! ”Mene pois, paha mörkö, sinua ei ole!” sanoi Mikko Mallikas pelottavalle kummitukselle lasten piirretyssä. Joku samanmoinen mantra pitää keksiä karkoittamaan keski-iän alakuloa. ”Mene pois, mäntti olo, sinua ei ole!”

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Keski-iän syvänne

  1. Sirpa Liisa Hast sanoo:

    Odotuksen kevennykseksi; seitsemänkymppisenä on, ainakin välillä, kuin kaksikymppinen itsensä, mutta huomattavasti paremmalla itsetunnolla varustettuna😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s