158 miljoonan euron taulu

Kävin katsomassa dokumentin ekspressionisti Amadeo Modiglianianista. Mielenkiintoisia nämä taidedokumentit. Museokortilla saa 20% alennusta lipun hinnasta, ja tänä vuonna kortille on tullut harmillisen vähän käyttöä.

Näytöksessä oli kymmenkunta katsojaa isossa salissa. Olin varannut itselleni paikan takarivistä reunasta. Se oli kyllä huono paikka, koska muuten englanninkielisen dokumentin ranskan- ja italiankieliset osuudet oli käännetty, mutta en nähnyt tekstejä kunnolla. Pitäisi uusia silmälasit. Tai mennä silmäleikkaukseen.

En viitsinyt pimeässä lähteä etsimään itselleni uutta paikkaa lähempää valkokangasta, joten tyydyin näkemään sen mitä näin. No sitten tietenkin myös nukahdin osaksi aikaa dokumenttia, mutta suurimman osan aikaa olin hereillä sentään.

Taide on kyllä outo asia. Tämä Modiglianikin oli kuollut sairaana ja köyhänä, vain 35-vuotiaana, todennäköisesti tuberkuloosiin. Hänen puolisonsa, joka oli viimeisillään raskaana ja odotti heidän toista lastaan, hyppäsi viidennen kerroksen ikkunasta pari päivää Modiglianin kuoleman jälkeen. Surullista että taiteilijan boheemi, köyhä ja surkea elämä vain lisää hänen kiinnostavuuttaan ja taiteen arvostusta. Kärsimys nostaa hintaa.

Modiglioni sai silloin tällöin jonkun oman taulunsa myydyksi kymmenellä frangilla. Vuonna 2015 hänen taulunsa ”Punainen alaston” myytiin Christie’sin huutokaupassa New Yorkissa 158,2 miljoonan euron hintaan. Taulu meni Kiinaan.

Onhan se sekä väärin että järjetöntä! Se on kuitenkin vain taulu. 158 miljoonaa euroa ei voi olla oikein! Mitähän mahtaisi Modigliani itse tuumia? Luulen, että hän toivoisi ainakin osan rahoista käytettävän kaltaistensa köyhien taiteilijoiden auttamiseen.

Kerran katsoin televisiosta dokumentin Christie’sin huutokauppatalosta. Oli varsin mielenkiintoinen ja silmiäavaava. Aivan oma maailmansa ja todellisuutensa. Maailmassa on todellakin olemassa ihmisiä ja tahoja, jotka ovat valmiita maksamaan mitä vain taulusta tai jostakin, minkä ovat päättäneet haluta omakseen. Heille ei sanota ei.

Toisaalta, mikä minä olen kiviä heittämään? Itse istuin viime kesänä huutokaupassa melkein viisi tuntia ostaakseni rikkinäisen pöllöseinäkellon. Olin niin motivoitunut ostoon pitkän odottelun jälkeen, että olisin todennäköisesti maksanut siitä melkein mitä vain. Onneksi paikalla oli vain yksi toinen hullu, joka huusi kanssani kilpaa, ja sain kellon lopulta kolmella kympillä. Lähtöhinta oli kuusi euroa. Lisäksi ostin sata kukkopilliä. Ihminen voi menettää harkintakykynsä huutokaupassa. Siinä on jotain maagista. Ehkä 158 miljoonan euron taulun ostajalle on käynyt niin. Nyt hän istuu siellä jossakin kiinalaisessa palatsissaan ja katselee taulua, mistä on maksanut paljon. Miettiiköhän koskaan, mitä muuta sillä rahalla olisi voinut tehdä? Puhdasta vettä ihmisille? Tai jos olisi sijoittanut rahaa teknologian kehitykseen, joka pyrkii löytämään ratkaisuja ilmastonmuutoksen ongelmiin tai saasteisiin tai vihreän energian tuottamiseen? Vai ajatteleeko, että kyllä se oli sen arvoinen. Ainahan taulun voi myydä, ja seuraava ostaja maksaa siitä vielä enemmän.

Nyt muuten keksin, mihin pöllöseinäkellon laitan. Alkuperäinen ajatus oli laittaa se pöllöteemaiseen ns. vöyhätemppeliini pihalle, mutta en sitten raaskinut, kun menisi pilalle sateessa. Tai voisin sen laittaa sateensuojaan linnunpöntön sisään, mistä poistaisin etukannen. Mutta nyt tuli mieleen, että se voisi olla hieno pihasaunan löylyhuoneessa. Laitankin sen sinne.

Takaisin asiaan. Juuri vastikään oli uutinen siitä, kuinka Kenia ja Yhdysvallat neuvottelevat siitä, voisiko muovijätteen roudata USAsta Keniaan. Ei voisi. Kyllä tähän pitäisi olla olemassa joku kansainvälinen sääntö ja laki. Ei voi olla niin, että joistakin maista tehdään kaatopaikkoja. Että köyhien maiden ainoaksi keinoksi jää ottaa vastaan toisten tekemää roskaa.

Käyköhän tässä niin että jos Afrikan maiden rooli tulee olla kaatopaikka, Ukrainasta tulee synnytyslaitos, missä pitkäsääriset, vaaleat ukrainalaisnaiset sijaissynnyttävät rikkaiden länsimaisten lapset, ja meidän roolimme on tuottaa maailman hyväosaisille puhdasta vettä? Sitä kun täällä vielä on niin että riittää vaikka katujen pesemiseen. Imetäänkö suomalainen pohjavesi pulloihin ja laivataan muille? Meillä pitäisi olla ainakin lainsäädäntö valmiina, että pohjavesi on kansallista omaisuutta, että sitä ei voida meiltä vilungilla ja vääryydellä viakastella pois. Äkkiäkös sitä kaasuputken viereen vedetään toinen putki, jota pitkin vettä voisi myydä Keski-Euroopan markkinoille. Tai kävisikö peräti se sama kaasuputki veden kuljettamiseen?

Kaikkea sitä päähän pälkähtää ihan vain yhden taide-elokuvan katsomisen seurauksena. Ihan ahdistaa. Seuraavaksi menen katsomaan Toven. Pitää muistaa ostaa paikkalippu läheltä valkokangasta, että näkee tekstityksen, kun on ruotsinkielinen. Min svenska är inte så flytande. Metsäjätin katsottuani ryhdyin puunkaatoon, Modiglianin aiheutti maailmantuskaa, mitähän ajatuksia Tove tuottaa? Ehkä jotakin toiveikkaampaa, kuten tämä, joka on kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti:

– Voi! Minä haluan tanssia! huudahti Niiskuneiti ja taputti käpäliään.
– Ei meillä ole aikaa tanssia, kun maailmanloppu on tulossa, sanoi Niisku.
– Mutta jos me ylipäätään aiomme tanssia, niin se on tehtävä nyt, julisti Niiskuneiti. – Ole kiltti! Maailmanloppu tulee vasta kahden päivän kuluttua!

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s