Sota syttyy epäreiluudesta

Koronatestin tulos oli tullut yöllä: negatiivinen! Elämä jatkuu.

Olen kyllä isosti vaikuttunut terveydenhuollon toimivuudesta koronatestauksessa. Kesti 12 tuntia siitä, kun olin käynyt testissä tuloksen saamiseen. Tekstiviesti oli tullut yöllä 0.43. Testissä olin käynyt iltapäivällä klo 13.10. Omaoloarvion täytin klo 11. Kaiken kaikkiaan koko rumbaan meni siis 14 tuntia. Mielestäni huipputehokasta!

On tämä kyllä aikamoinen vuosi 2020. Riittää kiikkustuolissa muisteltavaa. Eilen tuli mieleen, että olisi mukava askarrella joku muistoesine tästä vuodesta. Päädyin joulukuusenkoristeeseen. Olen kerännyt kuusenkoristeita matkoilta, ja on aina mukava koristella joulukuusta ja samalla kun ripustaa koristeita muistella, mistä ne on hankittu ja milloin. Kyllä kuuseen pitää yksi koronakoriste saada.

Ryhdyin googlettamaan ja heti löytyikin sopiva ohje virkatulle covid-pallolle. Katsokaapa osoitteesta punomo.fi ”virkattu koronasieppari”. Sellaista ryhdyn väkertämään joulukuuseen.

Tänään oli taas Hesarissa paljon mielenkiintoista luettavaa. Erityisesti Sunnuntai-liitteen artikkeli Elämysten jälkeen osui yksiin omien tuntemusten kanssa. Siinä ennustettiin luksuksen ja elämysten aikakauden olevan ohi.

Tosin en usko niiden olevan ohi, mutta uskon että niiden ilmenemismuoto muuttuu. Uskon että prassailun ja pröystäilyn aika on ohi. Itse asiassa siitä olikin toinen juttu samassa lehdessä, viaton kuva 20 dollarin leikkelelautasesta oli leimattu vastenmieliseksi ökyilyksi ja sai somekansan tuomion.

Somekuvat herättävät helposti kateutta ja jopa vihaa. Eikä ihme. Ei kateus ole mikään uusi keksintö. Ihmiset sietävät vielä eriarvoisuuden, sen että toisella menee paremmin, mutta epäreiluutta ei siedetä, eikä kuulukaan sietää.

Jos yhteiskunnallinen tilanne lisää epäreiluuden kokemusta, epäarvoisuuden sieto vähenee. Näin kävi mm. muinoin Ranskassa. Kansa kyllästyi omaa kärsimykseensä, tuli vallankumous ja Maria Antoinette mestattiin. Sama toistui Venäjällä viime vuosisadan alkutaipaleella, kansa koki tulleensa kohdelluksi epäreilusti, eikä sietänyt enää tsaarin eriarvoisuutta seurauksena vallankumous ja teloitus.

Samasta epäreiluuden kokemuksesta ammentaa sytykkeensä myös Suomen sisällissota/kansalaissota. Olot olivat surkeat, kansa kyllästyi, leimahti yritys vallankumoukseen, joka epäonnistui.

Joku asiantuntija sanoi, että koko sisällissota oli täysin turha sikäli että kaikki ne asiat, mitä sillä ajettiin, toteutuivat ja olisivat toteutuneet parlamentaarisin keinoin. Kansalta loppui pitkäjänteisyys odottaa uudistuksia, nälässä ja kurjuudessa ei ole hyvä odottaa, jokainen päivä on liikaa. Luksuksen keskellä on paljon leppoisampaa odotella parempia aikoja. Vanhan sanonnan mukaan ”itken mieluummin rolce roycessa”.

Valitettavasti some lietsoo epäreiluuden kokemusta. Ole siis varovainen leikkelelautaskuvien kanssa. Kolmas maailmansota voi alkaa somesta.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s